Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα η επανεγκατάσταση των προσφύγων

95
Με την κατάθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος προσήλθε στον Άρειο Πάγο, αρχίζει σήμερα Δευτέρα η έρευνα που διενεργούν οι αντεισαγγελείς

Κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκομένους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απηύθυνε εκ νέου ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα. «Χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας επανεγκαταστάσεις, πραγματική επαναπροώθηση όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας και ισχυρά εξωτερικά σύνορα» εξήγησε και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιμερισθούν τις ευθύνες, καθώς όπως υποστήριξε, εάν δεν υπάρξει στράτευση όλων, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τα καταφέρει. Αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι θα συμβάλει «στον πόλεμο κατά των διακινητών» και αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες πολλών για τον ρόλο της Τουρκίας. «Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία είναι παίκτης με θέση κλειδί» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν θα δράσουμε όμως αντίθετα με τους κανόνες μας και αυτό θα καταστεί σαφές κατά τις προσεχείς ημέρες που θα οδηγήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι η επανεγκατάσταση των προσφύγων αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της Επιτροπής, παράλληλα με τη δημιουργία νόμιμων διόδων προς την Ευρώπη για όσους έχουν ανάγκη προστασίας. Επιβεβαίωσε επίσης, ότι προετοιμάζει να κατατεθούν σύντομα οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας: Επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που πλήττονται από την βαθιά ύφεση

«Η Ευρώπη, ως άλλος Σίσυφος, κουβαλάει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταφέρει να ανεβάσει αυτό το βράχο στην κορυφή και να μην κατρακυλήσει στην πλαγιά» δήλωσε ο Επίτροπος και παρατήρησε υπήρξε «μια τάση για μια εύκολη λαϊκιστική ρητορεία σε όλες τις χώρες που είχαν εκλογές τελευταία».

Αναφορικά με τη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία ήταν ένα απαραίτητο βήμα, όχι όμως καταληκτικό». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η Σύνοδος της προσεχούς εβδομάδας είναι ακόμα πιο σημαντική». «Τώρα όλοι ευρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους και όλοι θα κριθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν» είπε ο Επίτροπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here