ΑΓΓΙΖΟΥΝ το αδιέξοδο κυβέρνηση και δανειστές: Εννέα ώρες άκαρπης διαπραγμάτευσης

96
ΔΝΤ, βελκουλέσκου, αντίμετρα,

Όλο και δυσκολότερες γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά φως στο τούνελ δεν φαίνεται με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται πλέον το «ναυάγιο» τουλάχιστον στην πρώτη αυτή φάση που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, γράφουν η εφημερίδα Ημερησία, το Έθνος και άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν στην επίτευξη έστω κάποιας προόδου στα ανοικτά θέματα που υπάρχουν είναι ότι η συνάντηση των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κράτησε 9 ολόκληρες ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης.

Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξάντλησαν κάθε δυνατότητα που είχαν να «λυγίσουν» τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Η συνάντηση κρίνεται από κάποιες πηγές ως «εκρηκτική» και δύσκολη καθώς οι δανειστές επιμένουν στις θέσεις του για το Ασφαλιστικό αλλά και για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά.

Στη φάση αυτή, πάντως, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι η «καυτή πατάτα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση. Νέα επαφή θα γίνει την Πέμπτη το μεσημέρι με τον Γ. Κατρούγκαλο ο οποίος πήρε οδηγίες από τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να καταθέσει νέες προτάσεις.

Διαβάστε επίσης:  «Τσεκούρι» στις συντάξεις! Πού θα κυμανθούν οι περικοπές - Παραδείγματα

Πάντως, όλες οι συζητήσεις γίνονται την ώρα που η χώρα παραλύει από αγροτικά μπλόκα και απεργίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση με τον Γ. Κατρούγκαλο θα γίνει στο Χίλτον την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές θα «πολιορκούν» την Αθήνα.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Πέμπτης διαμορφώθηκε ως εξής:

Στις 14.00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το συνταξιοδοτικό.

Στις 15.30 θα υπάρξει συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κοινωνική στέγαση.

Στις 16.30 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για την ΤτΕ και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 18.00 θα υπάρξει συνάντηση για θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.