Αθλητικά παπούτσια με κορδόνια που δένονται μόνα τους!..

444

Σε μια από τις ταινίες του «Επιστροφή στο Μέλλον», ο πρωταγωνιστής, που έχει ταξιδέψει στο μέλλον, φορά φουτουριστικά ρούχα, όπως ένα μπουφάν που τον στεγνώνει αυτόματα όταν έχει βραχεί, και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια των οποίων τα κορδόνια δένονται μόνα τους.

Στην περίπτωση του HyperAdapt 1.0 της Nike και του αποκαλούμενου adaptive lacing, μάλλον βρισκόμαστε ήδη στο μέλλον. Το εν λόγω παπούτσι, σύμφωνα με την εταιρεία, «μεταφέρει βαθιά έρευνα στην ψηφιακή, ηλεκτρολογική και μηχανική μηχανολογία σε ένα προϊόν σχεδιασμένο για κίνηση… προτείνει μια απόλυτη λύση σε ιδιαίτερες ιδιοσυγκρασίες σε ό,τι αφορά στις προτιμήσεις στο δέσιμο και το σφίξιμο των κορδονιών».
Τα παπούτσια που δένονται μόνα τους είναι πλέον πραγματικότητα
Όπως εξηγεί η Τίφανι Μπρις, τεχνική επικεφαλής του project, όταν ο χρήστης πατά το πόδι του, η φτέρνα ενεργοποιεί έναν αισθητήρα και το σύστημα σφίγγει αυτόματα με μικρά μοτέρ. «Μετά υπάρχουν δύο κουμπιά στα πλάγια για σφίξιμο και χαλάρωμα. Μπορείτε να το αλλάζετε μέχρι να είναι όπως θέλετε». Σκοπός του συστήματος είναι να λύσει ένα άλλο πρόβλημα του αθλητικού εξοπλισμού, που δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα για μικρές, γρήγορες μικροαλλαγές/ρυθμίσεις, ειδικά εν μέσω αγώνων.

Οι πρώτες θεωρίες πάνω στο αντικείμενο δοκιμάστηκαν με ένα μποτάκι του σνόουμπορντ με εξωτερική γεννήτρια. Στη συνέχεια ακολούθσε μια σειρά πρωτοτύπων και δοκιμών και τον Απρίλιο του 2015, η Μπιρς ανέλαβε να φτιάξει ένα «self lacing» Nike Mag. Μετά από λίγο ολοκληρώθηκε το εξελιγμένο αθλητικό παπούτσι που ήταν εξαρχής το όραμα: το Nike HyperAdapt 1.0.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, το HyperAdapt 1.0 θα είναι διαθέσιμο μόνο σε μέλη του Nike+ , δηλαδή χρήστες των fitness εφαρμογών της, κατά τα τέλη του έτους. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι εφαρμογές μπορεί τώρα να έχουν να κάνουν μόνο με την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας των χρηστών και την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ωστόσο από τον Ιούνιο η πλατφόρμα θα αποκτήσει δυνατότητες προτάσεων εξατομικευμένων αγορών και online κατάστημα.