Αισιοδοξία με τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται, για συμφωνία μέχρι αύριο

181

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι Αθήνα και θεσμοί μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία απόψε ή το αργότερο αύριο. Τσακαλώτος και Σταθάκης συναντώνται εκ νέου με τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου» για να οριστικοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα. Συνάντηση έχουν και τα τεχνικά κλιμάκια, με τα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και των εργασιακών να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί έως την Πέμπτη. Την Παρασκευή αναμένεται τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ώστε μέχρι τις 18 Αυγούστου να ψηφιστεί η συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.
Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τη δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε funds και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.
Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Η κυβέρνηση διαφωνεί με την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και το διαχωρισμό των δικτύων από τους παρόχους.

Στο πεδίο των εργασιακών, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο. Για τις 100 δόσεις, άνω των 5.000 ευρώ συμφωνήθηκε το επιτόκιο από το 3% να πάει στο 5%. Για να μην μπει επιτόκιο θα πρέπει να πρόκειται για φυσικά πρόσωπα χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, να μην έχουν περιουσία άνω των 150 χιλιάδων ευρώ και τη στιγμή που μπήκαν στη ρύθμιση το χρέος τους να μην υπερέβαινε το 50% του ετήσιου εισοδήματος τους. Οι θεσμοί πιέζουν επίσης ώστε όποιος δεν ικανοποιεί τις τρέχουσες εκτός ρύθμισης οφειλές του να βγαίνει αυτόματα εκτός του πλάνου 100 δόσεων. Αναφορικά με το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου συμφωνήθηκε η αύξηση του φόρου να γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη από την 1η Οκτωβρίου φέτος και η δεύτερη αντίστοιχα την 1η Οκτωβρίου του 2016. Οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις.

Διαβάστε επίσης:  Οι συντάξεις Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να καταβάλλονται από 21 Αυγούστου

Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα.
Εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στις συζητήσεις, τότε η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί την Πέμπτη 13 Αυγούστου. Βάσει αυτού του χρονοδιαγράμματος, την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18 Αυγούστου να γίνει η ψήφιση της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και εν συνεχεία να εκταμιευθεί η πρώτη δόση, ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή των ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.