Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το Κτηματολόγιο

90

Την ακύρωση του τελευταίου διαγωνισμού για το κτηματολόγιο ανακοίνωσε η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογραφήσεις (ΕΚΧΑ). Προηγήθηκε την Τρίτη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη με εκπροσώπους της τρόικας, στην οποία συνάντηση δόθηκαν εξηγήσεις για την απόφαση και διαβεβαιώσεις ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Όπως αποκάλυψε η «Κ», η απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού είχε ληφθεί εδώ και ένα μήνα, ωστόσο η επικύρωσή της από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ αναβλήθηκε δύο φορές, την πρώτη για να ενημερωθούν φορείς που σχετίζονται με την κτηματογράφηση (σύλλογοι μελετητών, τοπογράφων κλπ) και τη δεύτερη για να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας (στους οποίους οι εκπρόσωποι των μελετητών είχαν παρέμβει προσπαθώντας να αποτρέψουν την ακύρωση του διαγωνισμού).

Η 4η γενιά κτηματογράφησης, για το υπόλοιπο 65% της χώρας (85,9 εκατ. στρέμματα, 16 εκατ. ιδιοκτησιακά δικαιώματα) είχε προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2013. Το έργο είχε χωριστεί σε 28 επιμέρους μελέτες/διαγωνισμούς και καθεμία από αυτές σε τρεις φάσεις, με στόχο την σταδιακή ολοκλήρωση του έργου έως το 2020 (μνημονιακή υποχρέωση).

Διαβάστε επίσης:  Συννεφιασμένος και βροχερός ο καιρός σήμερα, Τρίτη!

Ωστόσο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν κυρώνονταν από διαδοχικούς υπουργούς Περιβάλλοντος, καθώς υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι οι ελληνικές μελετητικές κοινοπραξίες λειτούργησαν ως «λόμπι» προκειμένου να «πετάξουν» από το διαγωνισμό τους δύο συγκεκριμένες εταιρίες.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΧΑ δεν διευκρίνισε το χρόνο επαναπροκήρυξης του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα και παράλληλα θα τεθούν σε διαβούλευση τα νέα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού.