Ακόμη και την ώρα της τραγωδίας στο Αιγαίο οι Τούρκοι δεν διστάζουν να προκαλούν με ΝΟΤΑΜ

116
διάσωση, προσφύγων, Πύλος,

Την δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, αμφισβητεί η Τουρκία την ώρα της τραγωδίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγο μετά την πτώση του ελικοπτέρου Agusta Bell 212ASW/EW του πολεμικού ναυτικού στο νησί Κίναρο μεταξύ Λέρου και Αμοργού, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ και ζητάει από τα ελληνικά πλοία έρευνας και διάσωσης να ενημερώνουν τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με τη ΝΟΤΑΜ, οι τουρκικές αρχές δεν αποδέχονται τον ορισμό που δίνει η ελληνική ΝΟΤΑΜ για την περιοχή έρευνας και διάσωσης που εκδόθηκε σε σχέση με το ελληνικό FIR. Σύμφωνα με τη συνθήκη του Αμβούργου του 1979, λέει η τουρκική ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία διαθέτει τα μέσα και την ικανότητα να διεξάγει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρόκειται για μία πάγια τακτική της Τουρκίας, που συμβαίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι ελληνικές αρχές μετά την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ, εξέδωσαν νέα ΝΟΤΑΜ που ακυρώνει την τουρκική.

Διαβάστε επίσης:  Αλ. Τσίπρας για ονοματολογικό: Βιώσιμη λύση που θα αντέξει στον χρόνο

Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι Τούρκοι κλιμακώνουν την τακτική τους να αμφισβητούν ουσιαστικά το μισό Αιγαίο.

Μάλιστα μόλις πριν λίγες μέρες όταν ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια και έριξε στη θάλασσα στεφάνι στη μνήμη των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο Agusta Bell 212 οι Τούρκοι απάντησαν.

Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:45 και πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν Ν. Καλολίμνου σε ύψος 26.000 ποδών.

Πρόκειται για ένα σκηνικό προκλήσεων και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο που στήνει η Αγκυρα εδώ και χρόνια και εντείνει το 2016.