Αλ. Τσίπρας: «Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά…» ΕΕ: Φύλαξη εξωτερικών συνόρων – συντονισμός με Μ. Ανατολή

111

Στη διαπίστωση ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης και όχι μιας ή δύο χωρών, κατέληξαν οι 28 της ΕΕ, μετά από μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, συμφωνώντας στην απόλυτη ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν (κατάργηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης), δεν πρόκειται να επιβιώσει» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή. Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Αναφορικά με την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Εκεί θα γίνεται και το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων, οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγακατάστασης που ελήφθησαν.

Διαβάστε επίσης:  «Τσεκούρι» στις συντάξεις! Πού θα κυμανθούν οι περικοπές - Παραδείγματα

Aλ. Τσίπρας: Θετικό βήμα η απόφαση για το προσφυγικό

«Σήμερα έγινε ένα θετικό βήμα έστω κι αργά» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου. «Η Ευρώπη έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση και όχι το κάθε κράτος να βλέπει τα δικά του σύνορα», πρόσθεσε.

«Υπήρξαν διαφορετικές φωνές αλλά στο τέλος συμφωνήσαμε για τη μετεγκατάσταση των 120000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τους πρόσφυγες μέχρι τέλος Νοεμβρίου οπότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκατάστασης και της επιστροφής», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε όλοι ώστε και σε συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο. Τα κράτη υποδοχής δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.