Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή

183

«Επώδυνη επιλογής ευθύνης» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους δανειστές ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στον Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση και η χώρα στη 17ωρη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν το «μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία» αλλά «μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή,  όπως εξακολουθεί» όπως τόνισε « να επιμένει ακόμα και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, θέτοντας ξανά και ξανά προσχήματα για να μην επιτευχθεί η συμφωνία».

Αναφερόμενος ευθέως στο θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσω αυτό που μόνος μου ονομάτισα θεσμική δυσαρμονία. Η χώρα έχει και διαδικασίες συντεταγμένες. Προβλέπει δυνατότητες το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, είτε εντός Βουλής είτε στη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή την ώρα η συζήτηση δεν βοηθά, γιατί είμαστε στο παρά πέντε μία κρίσιμης διαπραγμάτευσης».

Διαβάστε επίσης:  Χρυσοχοΐδης: Προχώρησε σε νομοτεχνικές αλλαγές στο νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις

Απαντώντας εν συνεχεία στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που είπε ότι το «πρώτη φορά αριστερά  θα γίνει σύντομα ‘τελευταία φορά αριστερά» είπε: «Σας άκουσα κύριε Μεϊμαράκη να μου ζητάτε από Δευτέρα να δώσω τέλος στο πολιτικό παράδοξο, προτρέποντάς με να πάω σε εκλογές. Μη λέτε από το βήμα της Βουλής τέτοια αιτήματα. Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Ανεξάρτητα από το αν αυτή η κυβέρνηση βρει τον βηματισμό της, η ευχή σας για τελευταία φορά αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί. Θέλετε, δεν θέλετε θα έχετε μπροστά σας την αριστερά να ανοίγει δρόμους σε όφελος του λαού».