Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Ανάκαμψη τιμών στην αγορά υγρών καυσίμων

Την αντιστροφή της πολύμηνης καθοδικής πορείας των υγρών καυσίμων σηματοδότησε η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ανάκαμψη αυτή, που μεταφράστηκε σε μια άνοδο της τιμής του βαρελιού άνω των 10 δολαρίων, άρχισε σταδιακά να μετακυλίεται και στις τιμές της λιανικής. Στη χώρα μας το καθοδικό σερί ανακόπηκε στις 26 Φεβρουαρίου, όταν η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 1,296 ευρώ ανά λίτρο, που αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή από το 2012.

Ωστόσο, από την προαναφερθείσα ημερομηνία η τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα στις 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, να διαμορφωθεί σε 1,347 ευρώ, δηλαδή κατά πέντε λεπτά το λίτρο υψηλότερα από την τιμή της 26ης Φεβρουαρίου.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στις 17 Μαρτίου διαμορφώθηκε σε 0,3301 ευρώ ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή διυλιστηρίου της προηγούμενης εβδομάδας (10/3/2016) σημειώθηκε αύξηση κατά 0,0125 ευρώ ανά λίτρο (1,25 λεπτά).

Η μέση λιανική τιμή της απλής αμόλυβδης στις 18 Μαρτίου διαμορφώθηκε σε 1,347 ευρώ ανά λίτρο και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (10 Μαρτίου) σημειώθηκε αύξηση 0,018 ευρώ ανά λίτρο (1,8 λεπτά). Στην εν λόγω τιμή, οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν σε 0,9310 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το εκτιμώμενο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 0,0859 ευρώ ανά λίτρο (8,59 λεπτά).

Το καθοδικό σερί ανακόπηκε στις 26 Φεβρουαρίου, όπου η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε σε 1,296 ευρώ ανά λίτρο, που αποτελεί και τη χαμηλότερη τιμή από το 2012.
Συνεπώς η τελική τιμή λιανικής σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου διαμορφώνεται από την τιμή του διυλιστηρίου κατά 24,50%, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 69,12% και κατά 6,38% από τα εκτιμώμενα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων.

Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που καταγράφηκε το περασμένο διάστημα, η Ελλάδα παρέμεινε στις ακριβότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της υψηλής φορολογίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις 26 Φεβρουαρίου, που η τιμή της αμόλυβδης κατέγραψε ιστορικό χαμηλό (1,296 ευρώ), η χώρα μας ήταν η έβδομη ακριβότερη στην Ε.Ε., ακολουθώντας την Ολλανδία, την Ιταλία, τη Δανία, τη Μάλτα, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία. Στην πραγματικότητα, με τις δύο τελευταίες χώρες η Ελλάδα είχε την ίδια τιμή. Αντίστοιχα, αν από την τιμή αφαιρεθούν οι φόροι, τότε η Ελλάδα κατείχε την 15η θέση.

Αξιο αναφοράς, πάντως, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ανόδου των διεθνών τιμών των πετρελαίου η ελληνική αγορά καυσίμων τις «παρακολουθεί» από κάποια απόσταση, καθώς η αύξηση στη λιανική τιμή της αμόλυβδης μπορεί να κριθεί ως συγκρατημένη.

Αυτό μάλιστα επιβεβαιώνεται από την κατάταξη της χώρας μας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., ως προς την τιμή της αμόλυβδης.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, η Ελλάδα «πέφτει» στην 9η θέση των πιο ακριβών χωρών της Ε.Ε., ενώ αν αφαιρεθούν οι φόροι, τότε η επίδοση της χώρας μας είναι ακόμη καλύτερη, αφού τοποθετείται στην 21η θέση μεταξύ των 28 χωρών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μπαίνει «φρένο» στο ράλι τιμών στις αντλίες – Εκρηκτικές αυξήσεις στα καύσιμα μέσα σε έναν χρόνο

Ελπίδες για «φρένο» στο άλμα τιμών το οποίο καταγράφεται στις αντλίες καυσίμων την τελευταία...

Στη Βουλή σήμερα η “μάχη” για την οικονομία και τις αυξήσεις τιμών

Σήμερα στις 12:15 μ.μ. θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο...

Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο – Η μεγαλύτερη άνοδός τους από το 2009

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2009, λόγω της...

Χ.Α.: Συνέχεια στην πτήση των τιμών αφού το διεθνές κλίμα ευνοεί ακόμα τις μετοχές

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, το καθεστώς του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίστηκε και σημειώθηκε...