Αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης!

159
Stern: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει τίποτα στους Γερμανούς φορολογούμενους

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS με έδρα τον Καναδά αναβάθμισε την Παρασκευή την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε σε «CCC» από «CC». Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό.

Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης οδηγεί στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η συμφωνία της 15ης Ιουλίου χαλάρωσε τoυς περιορισμούς στην ρευστότητα και απέσυρε την άμεση απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και της επακόλουθης χρεοκοπίας.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά από δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση τους. Η DBRS υπογραμμίζει, πάντως, ότι υπό τις συνθήκες αυτές το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του βάρους του, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μακροοικονομική σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης:  Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών

Από πού θα έρθουν κι άλλες αναβαθμίσεις

Στους παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις περιλαμβάνεται -όπως επισημαίνεται- η συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και χρηματοοικονομικές προσαρμογές υπό το πρόγραμμα στήριξης, που θα βάλει το χρέος σε καθοδική τροχιά. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων θα βοηθούσε να περιοριστούν οι περιορισμοί στην χρηματοδότηση και να αυξηθούν οι προοπτικές για την ανάπτυξη.

Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η πρόσφατη οικονομική κάμψη, η αβεβαιότητα γύρω από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ανάγκη για την ψήφιση και εφαρμογή μέτρων από μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν την δυνατότητα να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα που πρόσφατα κατακτήθηκε.