«Ανοίγουν πανιά»  νέας τεχνολογίας  για την αναβίωση των ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου

136

Η πρόταση αποκατάστασης του Αιολικού Πάρκου Λασιθίου ενός σημαντικού πολιτισμικού μνημείου που πρόσφερε στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης τον προηγούμενο αιώνα κατέκτησε σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση.

Πρόκειται για την έρευνα του μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Χατζάκη για την αναστύλωση-αποκατάσταση των Ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, που απέσπασε ένα από τα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. για το 2015,Europa Nostra  με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Η καινοτομία της συγκεκριμένης πρότασης έχει να κάνει με το υλικό των πανιών, τα οποία είναι ελαστικά πολυεστερικά διάτρητα πανιά και έχουν την ικανότητα να ανοιγοκλείνουν το μέγεθος των οπών τους, ανάλογα την ένταση των ανέμων.

Τα συγκεκριμένα πανιά έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20 Ανεμόμυλους στην περιοχή του Λασιθίου (σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο ‘’Νόστος’’ και την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης) με άριστα αποτελέσματα, αποτελώντας την μοναδική ίσως ελπίδα για την αναβίωση του επιβλητικού αυτού αιολικού πάρκου. Για την συγκεκριμένη εφαρμογή των διάτρητων πανιών ο κ. Χατζάκης έχει αποκτήσει βραβείο ευρεσιτεχνίας από τον Ο.Β.Ι. και το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των πανιών αυτών.

Διαβάστε επίσης:  Θέατρο Αλκμήνη: It’s always show time

Σήμερα Σάββατο 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση-βράβευση στο δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου στις 12 το μεσημέρι με την παρουσία του αντιπρόεδρου της Europa Nostra  Κώστα Καρρά του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, και εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιώ