Παραιτήθηκε ο CEO της Volkswagen – Αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία – Διεθνείς διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο

182

Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου μετά την αποκάλυψη ότι η  γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen , εξαπατούσε επί χρόνια τις αμερικανικές περιβαλλοντικές Αρχές στους ελέγχους τους, χρησιμοποιώντας λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα το οποίο παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.

Παραιτήθηκε ο CEO της Volkswagen

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen υπέβαλε ο Mάρτιν Βίντερκορν, εν μέσω του σκανδάλου που συνταράσσει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Βίντερκορν ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την υπόθεση χειραγώγησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων.

Ακολούθως, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής εταιρείας, η οποία ηγείται στον κλάδο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Η παραίτησή μου ελπίζω να αποτελέσει μία νέα αρχή» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η απόφασή του κινείται προς το συμφέρον της εταιρείας.

«Η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης πρέπει να συνεχιστεί με διαφάνεια» υποστήριξε παράλληλα, διευκρινίζοντας ότι μόνο έτσι η εταιρεία θα ανακτήσει την απολεσθείσα εμπιστοσύνη. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Volkswagen θα ξεπεράσει αυτή την κρίση» κατέληξε.

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο

Το σκάνδαλο λαμβάνει πλέον διεθνείς διαστάσεις, με τη Γαλλία, να κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη Νότια Κορέα να καλεί τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας για συνομιλίες.

«Για να καθησυχάσουμε τους πολίτες φαίνεται απαραίτητο να διεξαχθούν έλεγχοι και στις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες»  δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 Μαΐου

Είχαν προηγηθεί πολλά δημοσιεύματα που τόνιζαν επιτακτικά ότι η  Volkswagen πρέπει άμεσα να διασαφηνίσει εάν το σκάνδαλο περιορίζεται στην αμερικανική αγορά, ή εάν το παραποιημένο λογισμικό κρύβεται και στα πετρελαιοκίνητα που πωλούνται στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εκπρόσωποι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκλήθησαν από τις αρχές της χώρας να συζητήσουν αύριο για τους ελέγχους για τους ρύπους στα οχήματα του ομίλου. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα ανακοινωθούν στα τέλη Νοεμβρίου και όπως τονίζεται «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία».

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ στη Γερμανία οι αρχές έδωσαν εντολή για την άμεση διεξαγωγή «ενδελεχών ελέγχων στα μοντέλα ντίζελ».  Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Volkswagen αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση για την έναρξη ποινικής έρευνας κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ. Ατο ενδεχόμενο ποινικών διώξεων αναφέρονται δημοσιεύματα των  Financial Times και της  Wall Street Journal εκτιμώντας ότι θα επιβληθούν πρόστιμα άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αρνήθηκε να σχολιάσει, επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η Μέρκελ παρακολουθεί το θέμα στενά.

Την ίδια ώρα η Volkswagen βλέπει τις μετοχές της να σημειώνουν ιστορικό χαμηλό επτά ετών. Η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας απώλεσε πάνω από το 22% της αξίας της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.