Απλώνουν «δορυφορικό δίχτυ» πάνω από Μ. Ανατολή και Α. Μεσόγειο οι Τούρκοι…

72

Σχέδιο δορυφορικών σταθμών για την παρακολούθηση της γης μέσω δορυφόρων ετοιμάζει η Τουρκία. «Τουρκικό Σχέδιο Δορυφορικών Σταθμών Εδάφους» στην τουρκική επικράτεια το οποίο μέσω δορυφόρων θα καλύπτει όλη την επιφάνεια της Γης ετοιμάζουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο.

Οι δορυφόροι παρατήρησης Γης θα αποστέλλουν τα «ευρήματα τους» στους επίγειους σταθμούς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρκικού στρατού και των υπολοίπων υπηρεσιών.

Το τουρκικό Σχέδιο Ανάπτυξης Επίγειων σταθμών θα ανέλθει στα 13 εκατομμύρια 125 χιλιάδες τουρκικές . Περίπου 1 εκατομμύριο 816 χιλιάδες δολάρια θα κοστίσει η εισαγωγή μηχανημάτων και εξοπλισμού που έχει προγραμματιστεί για το έργο αυτό .

Το σχέδιο αυτό πραγματοποιείται με σκοπό να αναπτυχθεί το τουρκικό πρόγραμμα δορυφόρων παρατήρησης της Γης και να υλοποιηθεί η ορθή εκμετάλλευσης τους τα επόμενα χρόνια.

Το όλο πρόγραμμα ευρίσκεται υπό την αιγίδα του ιδρύματος TUBITAK το οποίο διαθέτει σημαντική εμπειρία σε έργα δορυφορικών σταθμών εδάφους και θέματα διαστήματος, μιας και διαθέτει την απαραίτητη υποδομή.

Ο σχεδιασμός του συστήματος προβλέπει περισσότερες τοπικές εγκαταστάσεις για επίγειους σταθμούς, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Στο μεσοπρόθεσμο μέλλον τα τουρκικά σχέδια προβλέπουν την κατασκευή δύο ακόμα δορυφόρων επιτήρησης, έναν με ραντάρ SAR (Göktürk 3) και ένα οπτικό (Göktürk 4) και ενός τρίτου μετά το 2020 (Göktürk 5), που θα συνδυάζει και τις δύο αυτές δυνατότητες.

Παράλληλα το ΤṺΒΙΤΑΚ έχει ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα Imece, το οποίο αφορά την εγχώρια ανάπτυξη ηλεκτροοπτικών αισθητήρων για εγκατάσταση σε δορυφόρους με επιθυμητή διακριτική ικανότητα της τάξης του 0,9-1μ.

Διαβάστε επίσης:  Liberation: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο για το αιματοκύλισμα στη Γάζα (Φώτο)

Τέλος, η ήδη υπάρχουσα Διεύθυνση Διαστημικών Τεχνολογιών που υπάγεται στο τουρκικό Υπουργείο Μεταφορών, προβλέπεται να εξελιχθεί σε ανεξάρτητη Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος η οποία θα συγκεντρώσει στους κόλπους όλους τους αντίστοιχους φορείς που σήμερα είναι διάσπαρτοι στο στα Υπουργεία Μεταφορών, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, στο ΤṺΒΙΤΑΚ και στο Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η Τουρκία με το σχέδιο αυτό προωθεί στην ουσία δορυφορικό πρόγραμμα στρατιωτικών προδιαγραφών, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα της εξασφαλίσει την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή , μέχρι την επίτευξη των επιθυμητών στόχων της ισλαμικής ελίτ στην Άγκυρα .

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η Τουρκία κατέχει το πλεονέκτημα και σε αυτόν τον τομέα, με την χώρα μας ευτυχώς να συμμετέχει στο πρόγραμμα MUSISμε επικεφαλής την Γαλλία και άλλες πέντε χώρες, καλύπτοντας τα όποια κενά υπάρχουν στον πληροφοριακό τομέα, σε σχέση με την τουρκική επικράτεια.

Η ουσία όμως είναι ότι ο κίνδυνος για τον ελληνικό στρατό, πολεμικό ναυτικό και πολεμική αεροπορία, είναι μεγάλος και υπαρκτός, διότι η Τουρκία σπαταλά τριπλάσια και πενταπλάσια ποσά, σε σχέση με την χώρα μας.

Αυτό σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί μέγα θέμα σε πολλούς τομείς, και είναι αυτό που τελικά επιδιώκουν οι πασάδες στην Άγκυρα.