Αποκριές στην Αθήνα: Οι Κουδουναραίοι Διστόμου στο Σύνταγμα το Σάββατο

150

Ντυμένοι με προβιές και ζωσμένοι κουδούνια νέοι και νέες συνεχίζουν ένα πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αθυρόστομη γλώσσα και καυτή σάτιρα.

Ποιοι; Οι φημισμένοι Κουδουναραίοι Διστόμου, οι οποίοι θα βρίσκονται στην αποκριάτικη Αθήνα, σύριο Σάββατο 12 Μαρτίου, και θα δώσουν το δικό τους …ήχο και χρώμα στο κέντρο της Πρωτεύουσας με την αθυρόστομη σάτιρά τους και τα πικάντικα, επίκαιρα, στιχάκια!

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ενέταξε στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμά του τους τραγόμορφους Κουδουναραίους του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου για μια μεγάλη βόλτα που θα αρχίσει στις 18.30 του Σαββάτου από την Πλατεία Κλαυθμώνος και από την Σταδίου θα μπουν στην Πλατεία Συντάγματος (Μετρό και μπροστά από την Βουλή), για να κατηφορίσουν μετά στην πολυσύχναστη Ερμού και την Καπνικαρέα και θα μπουν στην Πλατεία Μοναστηρακιου (μπροστα στο Μετρό), εν συνεχεία θα πορευτούν στην Αιόλου, θα σταθούν την Πλατεία Αγίας Ειρήνης και θα καταλήξουν στην Πλατεία Κοτζιά, μπροστα στο Δημαρχείο!

Μια …θορυβώδης, χαρούμενη πορεία με την οποία θα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αυτοσχέδια δρώμενα, τραγούδι και φυσικά άφθονη επίκαιρη και καυτή σάτιρα!

Διαβάστε επίσης:  Φρικτό τροχαίο με 4 νεκρούς συγκλονίζει το Πανελλήνιο!

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων – νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

Μαζί με την αθυρόστομη «αριστοφανικής προέλευσης» γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει «παράσταση», αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική  και  κοινωνική  επικαιρότητα.

Η εντυπωσιακή παρουσία τους σημαδεύεται με το καθιερωμένο «τολμηρό» τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους!

Ένα έθιμο που συνεχίζεται εκατονταετίες στο Δίστομο Βοιωτίας χωρίς σταματημό.

Και νωρίς το μεσημέρι  της Καθαράς Δευτέρας στο Δίστομο ,με τραγούδι χορό, παρέλαση Καρναβαλιστών, γαϊτανάκι, και δωρεάν ντόπιο κρασί, ζεστή φασολάδα, λαγάνα, ταραμά! Εκδράματε, μόνο 150 χλμ από Αθήνα