ΑΠΟΨΗ: Στο Μαξίμου χτυπάει το “καμπανάκι κινδύνου”, αλλά…

204

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Μόλις λίγους μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση νιώθει …στριμωγμένη! Το καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει προ πολλού στου Μαξίμου.

Οι κυβερνώντες βλέπουν ότι σε πολύ λίγο χρόνο εξανεμίζονται τα εκλογικά τους ποσοστά, παρά τις τεράστιες αδυναμίες σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιοι βλέπουν να χάνουν τη συναίνεση του πολίτη, με τις πολιτικές που εφαρμόζουν. Τα χτυπήματα που έχει δεχθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πολλά και αλλεπάλληλα.

Η αποχώρηση-διαγραφή των δύο βουλευτών (Νικολόπουλος, Παναγούλης) μετά την ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων καθώς και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει ίσως στην πιο κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση.

Οι κυβερνώντες όμως διαπιστώνουν ότι την ίδια ώρα και οι εταίροι ασκούν πιέσεις, όπως η απαίτησή τους για απόσυρση του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που τους ξάφνιασε, αφού είχαν την εντύπωση ότι θα έβαζαν νερό στο κρασί τους.

Άλλωστε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχει σοβαρή εμπλοκή και με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., με τους δανειστές να ζητούν την άμεση περικοπή δαπανών κατά 40% του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση αντί για επιδόματα ανεργίας επιλέγει την ενίσχυση της εργασίας

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που ενισχύουν την …πολιορκία της κυβέρνησης. Το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο 2015-16 και ενδεχομένως νέες απαιτήσεις και για άλλες περικοπές, το φορολογικό των αγροτών, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά δάνεια, «με την κοινωνία στα κάγκελα», διαμορφώνουν μία εικόνα δυσάρεστη. Χωρίς να ξεχνάει κανείς και το προσφυγικό.

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό η κυβέρνηση βγάζει προς τα έξω το “γερό” χαρτί τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο οι συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις και συνεντεύξεις του Τσίπρα το τελευταίο διάστημα όσο και η σημερινή επίσκεψη στο Κερατσίνι.

Ωστόσο γνωρίζουν και αυτοί όπως όλοι μας ότι όσο και ισχυρό να είναι ένα χαρτί κάποια στιγμή φθείρεται. Το θέμα για την κυβέρνηση και για τον Τσίπρα είναι πότε θα μπορέσει να οργανωθεί και να πείσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο τότε θα αρχίσουν να ανησυχούν. Όταν απέναντί τους έχουν μία στιβαρή, ισχυρή και σε θέση να πείσει αξιωματική αντιπολίτευση.