Απόδραση στο …Λιβάδι

669

Ένα πανέμορφο ορεινό χωριό, σκαρφαλωμένο στον κορυφογραμμή Χορτιάτη- Ομβριανού, είναι το Λιβάδι. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου  40 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και έχει πρόσβαση μέσω της παλιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από τη διασταύρωση των Βασιλικών.

Ανεβαίνοντας μια όμορφη διαδρομή και σε υψόμετρο γύρω στα 850μ. από την θάλασσα,  λίγο πριν το χωριό,  στη θέση « Κούρμπα »… , σαν από μπαλκόνι, μπορεί ο επισκέπτης να αγναντέψει όλη την κοιλάδα των Βασιλικών, το πέταλο του Θερμαϊκού Κόλπου, μέχρι και τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου.

Το Λιβάδι είναι παλιό χωριό στα νότια του Κισσού (Χορτιάτη). Καταστράφηκε το 1821 από τους Τούρκους για αντίποινα στην συμμετοχή του στην επανάσταση της Χαλκιδικής.

Τα σπίτια όλα διώροφα είναι χτισμένα με πέτρα από ντόπιους μαστόρους με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Τα στενά δρομάκια, και η πανέμορφη πλατεία του χωριού με τα δύο τεράστια πλατάνια, ηλικίας άνω των 150 χρόνων, προσελκύουν  το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως και η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη το 1818, λίγο πιο πάνω.

Οι λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας, στο Λιβάδι θα βρουν μονοπάτια μέσα σε ένα δάσος εξαιρετικής ομορφιάς.

Οι  κάτοικοί του με αυτό τον τρόπο, δίνουν την περιγραφή τους για τον τόπο τους, δηλώνοντας υπερήφανοι γι’ αυτόν.

Διαβάστε επίσης:  Θεσσαλονίκη: Ανατροπή στη ληστεία του κυλικείου στο Ιπποκράτειο

Το Λιβάδι γιορτάζει και φέτος τη γιορτή του κάστανου

Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο μήνα, φέτος την Κυριακή στις 18, μετά τη συγκομιδή του κάστανου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, στήνεται μια μεγάλη γιορτή για ντόπιους και  επισκέπτες.

Η γιορτή χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της, το δήμο Θέρμης, την Τοπική Κοινότητα Λιβαδίου, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδιωτών,  ως το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις.

Την Κυριακή λοιπόν 18 Οκτώβρη, όσοι τυχεροί βρεθούν στο χωριό, στις 12 το μεσημέρι, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την  όμορφη γιορτή, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια,  άφθονα κάστανα, τοπικά  εδέσματα, κρασί, και φεύγοντας να πάρουν μαζί τους τα κάστανα που θα τους φιλέψουν οι ντόπιοι.

Και φυσικά  έχουν την ευκαιρία να βρεθούν και πάλι εκεί,  το καλοκαίρι, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όπου στο γραφικό εξωκλήσι της Παναγίας, στο οποίο έρχονται  Λιβαδιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, για να γευτούν εντελώς δωρεάν,  όσο κουρμπάνι σηκώνει η όρεξή τους.