“Από δυό χωριά, χωριάτες” ο ΣΥΡΙΖΑ!

188

Στα πρόθυρα της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «από δυο χωριά», έχουν γίνει πλέον οι σύντροφοι, με το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης να ανεβαίνει στα ύψη και τις δύο παρατάξεις που πλέον έχουν απροκάλυπτα συσταθεί, να απευθύνονται με βαριές κουβέντες η μία προς την άλλη.

Την ώρα που η Αριστερή Πλατφόρμα συνεχίζει τις «προεκλογικού τύπου» συγκεντρώσεις, μέσω του iskra.gr, τα «όπλα» παίρνουν και οι «προεδρικοί», όσοι πρόσκεινται στην πολιτική Τσίπρα δηλαδή, αλλά και οι «πασοκογενείς», και ζητούν ξεκάθαρα από τον Λαφαζάνη να συστήσει το δικό του κόμμα.

Οι πρόσφατες ανοιχτές ομιλίες Λαφαζάνη – Στρατούλη σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, όπου διεμήνυσαν προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους πως οι ίδιοι και οι βουλευτές που τους ακολουθούν δεν πρόκειται να ψηφίσουν το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Με νέα συνέντευξή του στην «Αυγή»ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρει εξάλλου ότι «απ’όσο γνωρίζει», βουλευτές με αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα «θα καταψηφίσουν και το νομοσχέδιο για το νέο τρίτο μνημόνιο», υποστηρίζει ότι αυτό «δεν θα είναι μια κίνηση εχθρική προς το κόμμα, την Αριστερά, τον λαό και τον τόπο» και σημειώνει ότι «το ερώτημα για το τι είναι “πολιτικώς δόκιμο” σε σχέση με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μόνον σε αυτούς δεν πρέπει να απευθυνθεί». Στο ερώτημα αν μπορεί να διατηρηθεί η ενότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο κ. Λαφαζάνης απαντά: «Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να τον θυσιάσουμε στο όνομα της
κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα, βουλευτές και στελέχη της «απέναντι» πλευράς, καλούν την Αριστερή Πλατφόρμα να διαχωρίσει τη θέση της, να αποχωρήσει «οικειοθελώς» από το ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει νέο κόμμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης, είπε επανειλημμένως πως με τη στάση τους «κάνουν λάθος για άλλη μια φορά», ενώ σκληραίνοντας το ύφος του χαρακτήρισε «απίστευτο που μια ιστοσελίδα κάνει πολιτικές συγκεντρώσεις» και τέλος «προκάλεσε» την ομάδα των βουλευτών αυτών «να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».

Διαβάστε επίσης:  Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: «Δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο»

Ακόμα σκληρότερους χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, που έκανε λόγο για «φράξια», που «εγκαταλείπει τους κομματικούς συνεταίρους» και η οποία «ανεξαρτητοποιείται όταν έρχεται η στιγμή να διαχειριστεί το σύστημα».

Την εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και τα υπόλοιπα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος εξέφρασε, ένα ακόμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς γραφει το protothema.gr : «Πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και οι άλλοι δεν είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και θα το εκφράσουν, προφανώς με νέο κόμμα» δήλωσε και παράλληλα τόνισε αναφερόμενος στη στάση της πλευράς Λαφαζάνη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική στηρίζω ολίγο».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς,δηλώνει στην Real News,πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ενώ υπογραμμίζει ότι η εκλογολογία δεν βοηθά. Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης λέγοντας: «Αν κάποιοι βουλευτές μας αποφασίσουν να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, το ρήγμα που προκλήθηκε στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή θα μετατραπεί νομοτελειακά σε κενό».

Εξάλλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontra news» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνει ότι «οι απώλειες στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ανάγκη να υπάρξει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση με βάση την πραγματικότητα της νέας συμφωνίας, φέρνουν εκ των πραγμάτων το θέμα των εκλογών πιο κοντά».