Από που προέρχονται τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους;

164
Το ISIS προειδοποιεί: Θα χτυπήσουμε το μετρό της Νέας Υόρκης

Πως το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστεί η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο; Με πολλούς τρόπους.

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ του ΙΚ και της προκατόχου του αλ Κάιντα της Μεσοποταμίας. Η δεύτερη, όπως και η «μητρική» αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, χρηματοδοτείτο από «χορηγούς» εκ των χωρών του Κόλπου.

Το ΙΚ έχοντας συγκροτήσει μια κρατική, τρόπο τινά, δομή, έχει κατορθώσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την όποια εξωτερική χρηματοδότηση. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στο ΙΚ να πληρώνει τους άνδρες του και τον πληθυσμό στις περιοχές που ελέγχει.

Όπως αναφέρει το CNN το ΙΚ χρηματοδοτείται από πολλές πηγές. Η πρώτη και βασική με μίνιμουμ έσοδα κατ’ έτος της τάξης των 500 εκ. δολαρίων. Ωστόσο το ΙΚ δεν μπορεί, για ευνόητους λόγους, να αξιοποιήσει πλήρως αυτή την πηγή εισοδήματος, καθώς οι τιμές πώλησης στη μαύρη αγορά είναι χαμηλές. Το γελοίο του πράγματος είναι ότι το φτηνό πετρέλαιο του ΙΚ το αγοράζουν οι εχθροί του, οι οποίοι έτσι το χρηματοδοτούν για να τους πολεμά.

Διαβάστε επίσης:  Δημοσκόπηση Alco: Μειωμένη η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ – 5κομματική η Βουλή

Μια άλλη πηγή εισοδήματος των τζιχαντιστών είναι η φορολογία που έχει επιβάλει στους πληθυσμούς που ελέγχει. Το έσοδο αυτό υπολογίζεται στα 360εκ. δολάρια κατ’ έτος. Επίσης 50-100 εκ. δολάρια κατ’ έτος αποδίδουν οι πωλήσεις λεηλατημένων αρχαιοτήτων. Οι συριακές αρχαιότητες, για παράδειγμα, μέσω Τουρκίας καταλήγουν στο Λονδίνο και σε άλλες αγορές. Οι ισλαμιστές αρπάζουν τις αρχαιότητες και ανατινάζουν ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν για να καλύψουν τις κλοπές.

Σημαντική πηγή εισοδήματος είναι και τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων, που ανέρχονται σε 20-45 εκ. δολάρια, κατ’ έτος. Οι απαγωγές έχουν καταστεί βιομηχανία πλουτισμού και αφορά την εξαγορά χριστιανών, γιαζίντι και σιιτών.
Το ΙΚ κερδίζει, κατά συνέπεια, περίπου 1 δισ. δολάρια τον χρόνο, με συντηρητικές εκτιμήσεις. Άλλα 500 εκ. έως 1 δισ. δολάρια κέρδισε ληστεύοντας τις τράπεζες στις πόλεις που κατέλαβε. Ωστόσο το έσοδο αυτό ήταν άπαξ. Ωστόσο το ΙΚ δεν έκλεψε όλες τις τράπεζες. Άφησαν μικρές ιδιωτικές τράπεζες ανοικτές για να διαχειρίζονται τις αποταμιεύσεις των υπηκόων του.