Από το 2012 γνώριζαν οι αρχές στο Βέλγιο τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι

116

Νέες πληροφορίες αποκαλύπτονται έπειτα από το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου …
στο Παρίσι όταν ομάδα τζιχαντιστών εξαπέλυσε σχεδόν ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας Het Laatste Nieuws οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν από το 2012το δίκτυο των τρομοκρατών που συγκλόνισε τη γαλλική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αρμόδιες αρχές διέθεταν πληροφορίες για τη δράση των τρομοκρατών από τον Απρίλιο του 2012, σχεδόν τρία χρόνια πριν θέσουν σε εφαρμογή το φονικό πλάνο τους.

Οι βελγικές αρχές, μάλιστα, φέρονται να είχαν εντοπίσει ύποπτη δραστηριότητα των
τζιχαντιστών σε διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν σαν έδρα στο Μολενμπέκ.

Στις καταγεγραμμένες συνομιλίες των ενοίκων, λοιπόν, γίνεται αναφορά σε πιθανές επιθέσεις κατά της «δυτικής δημοκρατίας» και αναλύονται τρόποι για αγορά εκρηκτικών και όπλων, ενώ τα μέλη του δικτύου ταξίδευαν αρκετές φορές στη Συρία.

Το διαμέρισμα ανήκε στον Γκελέλ Ατάρ, ο οποίος συνελήφθη για τη συμμετοχή του στα τρομοκρατικά «χτυπήματα» του Παρισιού, ενώ εκτιμάται πως ήταν το «δεξί χέρι» του ιμάμη Χαλίντ Ζερκάνι, ο οποίος φέρει το προσωνύμιο «Άγιος Βασίλης» και είχε στρατολογήσει αρκετούς νέους για να γίνουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Διαβάστε επίσης:  Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας -Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε το 1945

Ανάμεσα σε όσους είχε προσεγγίσει, συγκαταλέγονται και δύο από τους δράστες του μακελειού στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως ο «εγκέφαλος» της τρομοκρατικής δράσης του μαύρου Νοεμβρίου, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Ο τελευταίος, μάλιστα, ο οποίος έπεσε νεκρός κατά την έφοδο των γαλλικών αρχών σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί, του Παρισιού, είχε παραβρεθεί σε συναντήσεις των μελών του δικτύου στο διαμέρισμα του Μολενμπέκ το 2012.

Παρότι, όλα τα παραπάνω τα γνώριζαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Βελγίου, η βελγική εφημερίδα επισημαίνει πως δεν προχώρησαν στη σύλληψη των υπόπτων καθώς αυτό θα οδηγούσε τον Ζερκάνι να διακόψει τη δράση του.

Την ίδια στιγμή, ο 34χρονος Ατάρ, ο οποίος κατάγεται από το Μαρόκο, συνελήφθη κοντά στην Καζαμπλάνκα την 15η Ιανουαρίου, αφού πρώτα κατάφερε να περάσει από Τουρκία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, ενώ αναμένεται να εκδοθεί στο Βέλγιο.