Ξεκινά στο Παρίσι η ιδιαίτερα σημαντική παγκόσμια σύνοδος για την κλιματική αλλαγή, την στιγμή που η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ήδη γεγονός.
Οι συμμετέχοντες στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα τήρησαν την Κυριακή ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού και η Γαλλία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να υπάρξουν «συμβιβασμοί», κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μπουρζέ, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
«Η διαχείριση του χρόνου μας θα είναι απαραίτητη» και «θα χρειαστεί κάθε ημέρα που περνάει να μπορούμε να καταγράφουμε πρόοδο» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και πρόεδρος της COP21, μετά τον φόρο τιμής που απέτισαν οι παρευρισκόμενοι στους 130 νεκρούς των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν «ένα πεδίο συνεννόησης» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία».
Σήμερα, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν στη Διάσκεψη, όπως ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους 10.000 σύνεδροι αναμένονται καθημερινά για τη διάσκεψη, μια πρόκληση όσον αφορά την ασφάλεια για τους διοργανωτές.
Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων που είναι ήδη ορατά: όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.
Η σύνοδος κορυφής, με πρόσκληση της Γαλλίας, αποσκοπεί να δώσει μια «πολιτική ώθηση» σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που παραμένει δύσκολη και αβέβαιη, όσο το ερώτημα αυτό αγγίζει τα θεμέλια των οικονομιών και της ανάπτυξης.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος για αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε».
Ενώ η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου έχει φθάσει ένα νέο ρεκόρ το 2014, οι διαπραγματεύσεις προμηνύονται δυσχερείς.
Όλες οι χώρες έχουν τις «κόκκινες γραμμές» τους τις οποίες δεν θέλουν να περάσουν, οι χώρες του Νότου, για παράδειγμα, που καλούν τον Βορρά, ιστορικά υπεύθυνο για την υπερθέρμανση, να τιμήσει τις οικονομικές του υποσχέσεις.
Η σημερινή ημέρα αναμένεται επίσης να σημαδευτεί από πολλές διμερείς συναντήσεις.
Στο υπόβαθρο της συριακής κρίσης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θέλει να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την κατάρριψη από την τουρκική αεροπορία, την Τρίτη, ενός ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους.
Η γαλλική πρωτεύουσα ζει επίσης στους ρυθμούς της COP21. Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους από τον φόβο ενός «εμφράγματος» στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ