Αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν και 9o πλανήτη στην άκρη του ηλιακού συτήματος

374

Το ότι μπορεί να υπάρχει και ένατος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι αστρονόμοι στο California Institute of Technology ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν βρει νέα στοιχεία ενός γιγάντιου παγωμένου πλανήτη που βρίσκεται στις εσχατιές του Ηλιακού μας συστήματος, πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Τον αποκαλούν «Πλανήτης 9».

Το αντικείμενο «έχει μάζα περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τη Γη» και ακολουθεί μια «παράξενη, πολύ επιμήκη τροχιά στο μακρινό ηλιακό σύστημα,» είπαν στη δήλωση τους ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Οι συγγραφείς του όμως, οι αστρονόμοι Michael Brown και Konstantin Batygin, παραδέχονται ότι δεν έχουν παρατηρήσει άμεσα τον πλανήτη όπως μεταδίδει η washingtonpost.

Διαβάστε επίσης:  Σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Ιταλία

Αντ’ αυτού, υποστηρίζουν ότι τον ανακάλυψαν από την κίνηση του που επηρεάζει πλανήτες νάνους και άλλα μικρά αντικείμενα στο εξώτερο ηλιακό σύστημα. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι ενδέχεται ο πλανήτης να έχει βρεθεί εκεί από την βαρυτική δύναμη του Δία ή του Κρόνου.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο νέος πλανήτης θα χρειαστεί από 10.000 έως 20.000 χρόνια για να κάνει μόνο μία πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο

Αν «Πλανήτης Εννέα» υπάρχει, είναι μεγάλος, υπολογίζεται ότι η μάζα του είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές τη διάμετρο της Γης. Σε τέτοια απόσταση όμως θα αντανακλά πολύ λίγο φως του Ηλίου κάνοντας το  δύσκολο να ανιχνευθεί και από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια.