Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
17.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1922.... Στην Ιταλία, σχηματίζεται φασιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 39χρονο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιταλική ιστορία. Ο ίδιος αναλαμβάνει και...

Ασφαλιστικό: Κλιμακωτές οι περικοπές στις συντάξεις – Ποια είναι τα βασικά κριτήρια

Κλιμακωτές θα είναι ο περικοπές που θα προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και θα επιβληθούν με τέσσερα τουλάχιστον κριτήρια:

• Ηλικία συνταξιοδότησης

• Αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή το ύψος της σύνταξης σε σχέση με το μισθό

• Χρόνος ασφάλισης

• Συνολικό ποσό, για όσους έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις, από κύρια, επικουρική, μέρισμα ή μερίδιο από σύνταξη θανάτου κ.λπ.

Αποχώρηση
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το βασικότερο κριτήριο είναι η ηλικία που αποχώρησαν οι συνταξιούχοι και θα συνδυαστεί με όλα τα άλλα. Έτσι, όσοι πήραν σύνταξη σε μικρή ηλικία, με λίγα έτη ασφάλισης και οι συνολικές τους αποδοχές μαζί με κύρια, επικουρική και μέρισμα ξεπερνούν το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ όσοι αποχώρησαν με περισσότερα χρόνια σε ηλικίες πάνω από τα 60 ή 65 και η αρχική τους σύνταξη είναι μικρή σε σχέση με το μισθό που είχαν θα έχουν μικρότερες μειώσεις.

Με τα κριτήρια αυτά ένας συνταξιούχος που είναι σήμερα 60 ετών και αποχώρησε στα 53 του με 35 χρόνια και με βάση υπολογισμού της σύνταξης τον τελευταίο του μισθό θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από έναν άλλο που βγήκε με τα ίδια χρόνια στη σύνταξη, αλλά στα 60, και ένας άλλος που συνταξιοδοτήθηκε στα 65 θα έχει ακόμη μικρότερη μείωση.
Το ποσοστό των περικοπών θα καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να έχει ένας συνταξιούχος. Αν, λοιπόν, μια σημερινή σύνταξη των 1.300 ευρώ έπρεπε να είναι –βάσει των κριτηρίων επανυπολογισμού- στα 1.150 ευρώ, τότε θα κοπούν τα 150 ευρώ.

Αν μια σύνταξη των 1.500 ευρώ υπολογιστεί με τα κριτήρια και βγαίνει στα 1.280 ευρώ, τότε θα μειωθεί κατά 120 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης στην πρώτη περίπτωση είναι 12,6%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η σύνταξη μειώνεται κατά 15%. Αν μια σύνταξη μειώνεται των 717 ευρώ (κατώτατη μαζί με ΕΚΑΣ) υπολογιστεί εκ νέου με κριτήρια ηλικίας αποχώρησης, εισφορών και αποδοχών και το νέο ποσό που θα προκύψει είναι 650 ευρώ, τότε η πιθανή μείωση είναι 9,6%.

Ποιοι θα πληρώσουν
Το σχέδιο του υπουργείου δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς το κρίσιμο μέγεθος είναι αν βγαίνει ο λογαριασμός των 1,8 δισ. ευρώ μέσα από ένα συνδυασμό περικοπών που θα περιλαμβάνει και τις χαμηλές συντάξεις ή αν θα αποφασιστεί να πληρώσουν «τη νύφη» οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από τα 1.000 ευρώ ή τα 1.200 ευρώ.

Οι δανειστές δεν εξαιρούν καμία σύνταξη από το νέο σύστημα και για το λόγο αυτό έχουν δώσει τις παραμέτρους και τα κριτήρια με τα οποία θα υπολογιστεί εκ νέου κάθε σύνταξη. Θέλουν δηλαδή το βάρος να μοιραστεί σε όλους, με ποσοστά περικοπών που θα ξεκινούν από 3% και θα κλιμακώνονται στο 12%.

Το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να αγνοήσει τις «εντολές» των δανειστών και, όπως είπε αρμόδιο στέλεχος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, «δίνουμε αγώνα για να κρατήσουμε τον πήχυ όσο υψηλότερα γίνεται».

Στο αρχικό ποσό

Ο επανυπολογισμός δεν θα γίνει με την αναζήτηση συνταξιοδοτικών φακέλων από τα Ταμεία, αλλά με την προσαρμογή της κάθε σύνταξης στα κριτήρια επανυπολογισμού.
Το ποσό που θα «μπει» στο νέο τύπο υπολογισμού θα είναι η αρχική σύνταξη ή οι αρχικές συντάξεις. Αν διαπιστωθεί από το συνδυασμό των κριτηρίων ότι δεν αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης ή ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί μεν στο χ΄ρονο ασφάλισης, αλλά ο συνταξιούχος το πήρε σε μικρή ηλικία, τότε θα επιβάλλεται και η ανάλογη μείωση στο αρχικό πάντα ποσό.
Στη συνέχεια θα αφαιρούνται από τη νέα σύνταξη οι μειώσεις που έγιναν μέχρι τώρα και το καθαρό ποσό που θα μένει θα είναι η σύνταξη που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι από εδώ και πέρα.

Για παράδειγμα:
• Ασφαλισμένος ΔΕΚΟ που πήρε σύνταξη 2.800 ευρώ με μισθό 3.500 ευρώ σε ηλικία 58 ετών έχει αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης 80% από την κύρια σύνταξη. Αν πήρε και επικουρική 400 ευρώ, τότε η συνολική του σύνταξη ήταν 3.200 ευρώ, δηλαδή είχε αναπλήρωση στο 91,4% του μισθού. Αν το νέο σύστημα υπολογίσει ότι η αρχική σύνταξη (κύρια και επικουρική) έπρεπε στην ηλικία των 58 ετών να είναι 2.700 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω συνταξιούχος θα έπρεπε να έχει αναπλήρωση του μισθού από τη σύνταξη στο 77%, ενώ πήρε 91,4%. Άρα, θα έχει μείωση κατά 14μ4%. Αν σήμερα η σύνταξή του είναι στα 1.760 ευρώ λόγων των περικοπών του Μνημονίου, τότε η μείωση κατά 14,4% θα εφαρμοστεί στο καταβαλλόμενο ποσό και η σύνταξή του θα διαμορφωθεί στα 1.506 ευρώ.

Χρόνια ασφάλισης
Το νέο σύστημα δεν ευνοεί όμως και όσους αποχώρησαν σε μεγάλη ηλικία (67 ετών) και πήραν με 15 χρόνια ασφάλισης μεγαλύτερη σύνταξη από όσους συνταξιοδοτήθηκαν στην ίδια ηλικία και πήραν την ίδια σύνταξη αλλά με 25 έτη ασφάλισης. Στη μεν πρώτη περίπτωση τα 15 χρόνια ασφάλισης οδηγούν σε σύνταξη 486 ευρώ και μαζί με το ΕΚΑΣ φτάνει στα 715 ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο συνταξιούχος παίρνει τα ίδια χρήματα, έχοντας όμως πληρώσει για 25 χρόνια εισφορές στα Ταμεία.

Οι στρεβλώσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν περικοπές – όπως ζητούν οι δανειστές- και στις χαμηλές και μη ανταποδοτικές συντάξεις, δηλαδή σε όσους ευνοήθηκαν περισσότερο μέσα από την προνοιακή πολιτική του κράτους.
Πρόταση για «ψαλίδι» 8% στις επικουρικές

Στην πράξη έρχονται περικοπές σε όλους τους συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τα 67 και σε κάθε σύνταξη που παίρνουν. Το ποσοστό των μειώσεων δεν είναι καθορισμένο, καθώς η κυβέρνηση δεν προκρίνει- επί του παρόντος- τις οριζόντιες περικοπές, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κριθούν αντισυνταγματικές, όπως έγινε με τις μειώσεις του 2012. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο με τα κριτήρια που εξετάζονται για τον «πλασματικό» επανυπολογισμό των συντάξεων.

Στο μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, αλλά και οι απόστρατοι, που αποχωρούν κατά κανόνα σε μικρότερες ηλικίες από κάθε άλλο ασφαλισμένο και με σχετικά υψηλότερες συντάξεις.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: Πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το δεύτερο κύμα

Κορωνοϊός: Πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το δεύτερο κύμα

Με την αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 50%, την επέκταση ισχύος του μέτρου της αναστολής συμβάσεων και την παράταση του μέτρου...
Σάμος - σεισμός: Δύο μαθητές νεκροί – Οκτώ τραυματίες – Ζημιές σε παλαιά κτίρια και δρόμους

Σάμος – σεισμός: Δύο μαθητές νεκροί – Οκτώ τραυματίες – Ζημιές σε παλαιά κτίρια...

Δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο. Τα παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο.
Σάμος - σεισμός: 6,7 Ρίχτερ - Τέσσερις τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί

Σάμος-σεισμός: 6,7 Ρίχτερ – Τέσσερις τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο νησί

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές...
Σάμος: Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ - Ταρακουνήθηκε και η Αττική

Σάμος: Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ – Ταρακουνήθηκε και η Αττική

Ισχυρός σεισμός έντασης 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο, ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού...

Βόμβα Wikileaks: Πως οι Έλληνες το 2008 πέταξαν έξω τους Τούρκους από την υφαλοκρηπίδα!

Το 2008 οι Τούρκοι επιχείρησαν αντίστοιχη πρόκληση με την σημερινή. Ο στρατηγός Γράψας τότε έστειλε Ελληνικό πολεμικό στα 50 μέτρα από το...

Ελληνικά ομόλογα: Απότομο φρένο στο ράλι

Η σοκαριστική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα και η προοπτική νέων αυστηρών μέτρων, σε συνδυασμό με τα νέα...

“Ήρθα να σας θυμίσω την πραγματική αξία της ζωής”: Τι θα έλεγε ο κορωνοϊός...

Ένα Ιταλός γύρισε ένα βίντεο στο οποίο απαγγέλει ένα γράμμα, με όλα όσα ο ίδιος θεωρεί ότι θα μας έλεγε ο κορωνοϊός...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
940ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο κατασκευαστικός κλάδος οδηγός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Η σημαίνουσα θέση του κατασκευαστικού κλάδου ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας...

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5 % του ΑΕΠ

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 9.5% του ΑΕΠ το 2020 και αύξηση...

Eurogroup: Η εικόνα της Ελλάδας είναι συνολικά θετική

"Η εικόνα της 7ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας είναι συνολικά θετική"...

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Όσα είπε για εξοπλιστικά, ελληνοτουρκικά, κορωνοϊό και οικονομία

Θετικό πρώτο βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την επιστροφή του Ορούτς...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή