Ασφαλιστικό: Με αφετηρία περικοπές στις συντάξεις

25

Το γεγονός ότι κατά την Ντέλια Βελκουλέσκου η Ελλάδα «υποχώρησε στις επικουρικές», επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα, ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στους επικεφαλής των θεσμών, ξεκινούν από μια νέα αφετηρία:

Αυτή των περικοπών στις συντάξεις!

Παρόλα αυτά, είναι περισσότερο από προφανές ότι το τοπίο της διαπραγμάτευσης είναι κάτι παραπάνω από «θολό», αφού όσο και αν η «απέναντι πλευρά» αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση έκανε βήματα υποχώρησης, αποδεχόμενη μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο παραμένουν τα «αγκάθια» του ποσοστού αναπλήρωσης, που επηρεάζει τις κύριες συντάξεις.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένες τις παρεμβάσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, υπέρ των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επιπλέον, στο σκέλος του επανυπολογισμού των συντάξεων, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στα ποσοστά αναπλήρωσης, μοιάζει «κενό γράμμα» να γίνεται συζήτηση γύρω από το σκέλος της «προσωπικής διαφοράς» και το χρονικό διάστημα της εφαρμογής της…

Σε κάθε περίπτωση οι «κλειδωμένες» περικοπές σε επικουρικές συντάξεις (2% – 40% για ποσά από 150 ευρώ και άνω), σε εφάπαξ (25% – 30%), σε μερίσματα (άνω του 30%), δεν έχουν συνδυαστεί ακόμα, με ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόταση που επιμένει η ελληνική πλευρά να θέτει στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:  Βρέθηκαν οι δύο αδελφές που αγνοούνταν στο Δήλεσι

Όσο και αν το «όχι» των θεσμών είναι σθεναρό, εντούτοις στις τελευταίες συναντήσεις, πριν από την προ 15νθημέρου τελευταία αποχώρησή τους, είχε διαφανεί μια «αχτίδα φωτός». Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση μετατίθεται στο να γίνει αποδεκτή μια αύξηση στις εισφορές κατά μισή ή κατά μία ποσοστιαία μονάδα το πολύ και όχι κατά μιάμιση μονάδες, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ξεχωριστό «στοίχημα» της διαπραγμάτευσης αποτελεί η εθνική σύνταξη, αφού η διαφορά ανάμεσα στα 384 ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά για 20 έτη ασφάλισης και άνω και στα 320 ευρώ που είναι η θέση των θεσμών, παραμένει.

Παρά το γεγονός πάντως ότι ο καθορισμός των συναντήσεων για σήμερα, πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, δεν είχε γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΔΕΔΥ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον, για τις 5 το απόγευμα.