Στις 10 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις-Ποιες σχολές πέφτουν

194

Στις 10 το πρωί λαμβάνει τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση οπότε και ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων. Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Αντίθετα, σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος.

Το σύνολο των γραπτών που διορθώθηκε από τους εξεταστές δίνει καταρχήν μια εικόνα αρκετά μεγάλης πτώσης των βάσεων στο δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή στις φυσικομαθηματικές, πολυτεχνικές, ιατρικές, φαρμακευτικές και οδοντιατρικές σχολές.

Κάτω από 16.000 μόρια αναμένεται να συγκεντρώσουν σχολές όπως οι Πολυτεχνικές και οι Φιλολογίες, ενώ αρκετή πτώση θα έχουν σχολές νοσηλευτικής και οικονομικών επιστημών.

Σε πτωτική τροχιά θα κινηθούν και τα τμήματα Πληροφορικής, περιζήτητα τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, ενώ μειωμένες κατά 200-500 μόρια θα είναι και οι στρατιωτικές σχολές, ανάλογα με την πόλη.

Διαβάστε επίσης:  Επιστολή στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Μη λυγίζετε και το κεφάλι ψηλά κάθε στιγμή

Πτώση, αλλά ελεγχόμενη, λόγω της ζήτησης θα υπάρχει και στις ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι βάσεις θα εξαρτηθούν και από την πόλη.

Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Κι αυτοί πάντως που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής. Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.