Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου – Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

645

Τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, συμφώνησαν Π. Καμμένος και Αλ. Τσίπρας κατά την επικοινωνία που είχαν.

Την πληροφορία ότι η κα. Βασιλική Θάνου, θα είναι η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, σας την μεταδώσαμε εδώ και αρκετό καιρό.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου αναλαμβάνει μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών υπηρεσιακή πρωθυπουργός, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει έστω και πρόσκαιρα τη θέση αυτή στην Ελλάδα. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κ. Πάνος Καμμένος ανέφερε πως “επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Συμφώνησαν να προχωρήσουν κατευθείαν σε εκλογές με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα”.

Η κα. Θάνου είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη, από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Ένα βήμα από την χρεοκοπία - Ο Ερντογάν θα επιβάλει capital controls

Συνεχίζοντας το βιογραφικό της από την ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου σημειώνει πως συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες (2012 – 2014, 2014-2016) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.

Διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).