Βουλγαρία πιέζουν για νέες διαπραγματεύσεις του αγωγού South Stream

71

Οι βουλγαρικές αρχές πιέζουν σκληρά για νέες διαπραγματεύσεις για το έργο του αγωγού South Stream, τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας σύμφωνα με τον βουλγαρικό τύπο.

Ο αγωγός South Stream ακυρώθηκε ως έργο από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2014. Είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο κάτω από την Μαύρη Θάλασσα προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας, αλλά ο Πούτιν αναφέρθηκε στην αρνητική στάση της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία είχε εκδώσει μέχρι και οικοδομικές άδειες για το υποθαλάσσιο αυτό τμήμα , μένοντας στα « κρύα του λουτρού».

Χθες όμως ο Ρώσος Υφυπουργός Ενέργειας, αναφερόμενος δια μέσω του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, τόνισε ότι έχει πληροφορίες ότι η Βουλγαρία εργάζεται εκ νέου για την ανακίνηση του έργου του αγωγού αυτού.

Η ρωσική εφημερίδα vzglyad υπενθυμίζει ότι οι Βούλγαροι βουλευτές έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση του εθνικιστικού κόμματος Ataka (γνωστό για τις φιλο-ρωσικές θέσεις του) για την ανανέωση των σχεδίων του αγωγού South Stream .

Διαβάστε επίσης:  Ζούκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο: Συγγνώμη, δεν κάναμε αρκετά

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο έτος, ο South Stream ήταν και πάλι στην ατζέντα Ρωσίας και Βουλγαρίας , αλλά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών το απέρριψαν .

Η συμφωνία όμως του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom για μια νέα οδό εφοδιασμού με φυσικό αέριο από την Μαύρη Θάλασσα δια μέσω της Ελλάδας με τελικό προορισμό στην Ιταλία, πυροδότησε και πάλι τα σχέδια αυτά, σχετικά με την αναβίωση του South Stream .

Σε άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο: Ο «Turk Stream» πέθανε ζήτω ο «South Stream», είχαμε αναφέρει ότι στο προσκήνιο « δουλεύουν» τα σχέδια για την επανεκκίνηση του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» .

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης , ήρθαν εκ νέου στο προσκήνιο τα κατασκευαστικά σχέδια για την επανέναρξη του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά βρήκαν την αντίδραση των ΗΠΑ .

Το ενεργειακό παιχνίδι στα Βαλκάνια έχει ακόμη πολλά στάδια για να καταλήξει . Η Μόσχα όμως καθώς φαίνεται να βγει νικήτρια στην αναμέτρηση αυτή.