«ΒOMBA» στη Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι με «εντολή Σαμαρά» δεν παρελήφθη η λίστα Μπόργιανς

178
Μήνυση Σαμαρά στον Τσίπρα: «Θα τους καθίσω στο σκαμνί και θα τους πάω μέχρι τέλους»

Σαν «βόμβα» έσκασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, η αποκάλυψη εγγράφου από τον ΣΥΡΙΖΑ  με το οποίo «φωτίζει» μια… αρκούντως ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης με την λίστα Μπόργιανς.

Και αυτό γιατί όπως προκύπτει από την επίσημη απάντηση στη Βουλή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αποκαλύπτεται ότι το 2012, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Μπόργιανς έδινε στην Ελλάδα την επίμαχη λίστα με τους φοροφυγάδες όμως η χώρα μας δεν δέχθηκε να την παραλάβει με εντολή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Μπούρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Χρήστου Καραγιαννίδη και της Αννέτας Καββαδίας, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνος Μπούρας, έδωσε εντολή στον γενικό πρόξενο της χώρας μας στο Ντίσελντορφ το 2012 να «αρνηθεί ευγενικά» την πρόταση για παραλαβή της λίστας Μπόργιανς για λογαριασμο της χώρας μας.

«Στη συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών που έλαβα από τον Κ. Μπούρα απέρριψα ευγενικά προς τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Dr. Walter Borjans την πρόταση του για συνεργασία στο γνωστό θέμα» αναφέρει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσσελντορφ σε έγγραφο της 19 Νοεμβρίου του 2012 που απεστάλη προς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Προκαλεί με νέα NAVTEX στην «καρδιά» του Αιγαίου

Οι δυο βουλευτές, επικαλούμενοι έγγραφα που συνοδεύουν απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή, διερωτώνται για ποιους λόγους η τότε κυβέρνηση αν και δεν είχε εικόνα του ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα Μπόργιανς συγκάλυψε τους εμπλεκομένους στην λίστα. Τονίζουν μάλιστα ότι η εν λόγω λίστα είχε αγοραστεί νομίμως από τις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Ρηναννίας Βεστφαλίας. «Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλουν απαντήσεις», προσθέτουν οι δύο βουλευτές.

ΣΥΡΙΖΑ, με «εντολή Σαμαρά», δεν παρελήφθη, η λίστα Μπόργιανς,

«Γελοιότητες» του ΣΥΡΙΖΑ με την λίστα Μπόργιανς

Ως «γελοιότητες» χαρακτήρισε το περιβάλλον του τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά τα όσα υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι ο Norbert Walter-Borjans σε συνέντευξη του έχει παραδεχτεί ότι το 2012 η λίστα δεν περιλάμβανε Έλληνες φοροφυγάδες αλλά μόνον Γερμανούς. Όπως επεσήμαναν «η λίστα με τους Έλληνες φοροφυγάδες έφτασε την άνοιξη του 2015».

Για το θέμα, σημείωναν, υπάρχει σχετική δήλωση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν ήξερε τίποτα, υποστηρίζοντας μάλιστα επίσης ότι οι σχετικές συνομιλίες μεταξύ της χώρας μας και του γερμανικού κρατιδίου είχαν να κάνουν με «τεχνικής βοήθειας» ζητήματα.