Γαλλία: “Έχουν ληφθεί μέτρα αποτροπής επίθεσης με χημικά όπλα”

136
ΠΑΡΙΣΙ: Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι στο πλήθος - Νεκρός ο δράστης, τέσσερις τραυματίες

Ρίχνει τώρα τους τόνους ενδεχόμενης επίθεσης των τζιχαντιστών με χημικά όπλα, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια επίθεση με χημικά ή βιολογικά όπλα βρίσκεται «μεταξύ των απειλών» με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Γαλλία ωστόσο «όλα τα μέτρα προφύλαξης» έχουν ληφθεί για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Κάνοντας λόγο για έναν «νέο πόλεμο» και για την «μακάβρια φαντασία» των ηθικών αυτουργών των επιθέσεων, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη εναντίον του «κινδύνου επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα».

Αναφερόμενος σε αυτά τα όπλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός «είχε μιλήσει για τον κατάλογο των απειλών έναντι των οποίων εμείς πρέπει να προφυλαχθούμε συνολικά και αυτό βρίσκεται μεταξύ των απειλών που εμείς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας» υπογράμμισε σήμερα ο Λε Ντριάν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 και το τηλεοπτικό δίκτυο iTELE.

Διαβάστε επίσης:  Στην "αντεπίθεση" η Κύπρος: Πυκνό πρόγραμμα γεωτρήσεων παρά τις τουρκικές προκλήσεις

Ωστόσο, «είναι πολύ περίπλοκο να χρησιμοποιήσει κανείς ένα χημικό όπλο από μια περιοχή σε άλλη» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας και εμφανίστηκε καθησυχαστικός διαβεβαιώνοντας ότι «όλα τα μέτρα προφύλαξης έχουν ληφθεί για να αποφευχθεί αυτού του είδους ο κίνδυνος».

Η γαλλική κυβέρνηση έδωσε επείγουσα εντολή, με μια διαταγή που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, στα στρατιωτικά φαρμακεία να διανείμουν ένα αντίδοτο για χημικά όπλα στις πολιτικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών στη Γαλλία.

Αυτά το σκεύασμα, η θειική ατροπίνη, διατέθηκε λόγω μιας «απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων» στο πλαίσιο της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή όπου θα παραστούν εκατό περίπου επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με αυτή τη διαταγή που υπογράφει ο γενικός διευθυντής υγείας.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ