ΓΙΑΤΙ γιορτάζουμε την 25η Δεκεμβρίου τα Χριστούγεννα

412

Πολλά έχουν γραφτεί για το πότε γεννήθηκε ο Ιησούς. Η Γραφή δεν μας δίνει την ακριβή ημερομηνία. Μας δίνει όμως αρκετά στοιχεία που δείχνουν με βεβαιότητα ότι ο Χριστός γεννήθηκε Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Ωστόσο πως καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου;

Η αλήθεια είναι απλή. Όταν τον 4ο αιώνα μ.Χ. η επίσημη εκκλησία αποφάσισε να θεσπίσει ημέρα μνήμης της γέννησης του Χριστού, δεν ήξεραν ποιά μέρα να διαλέξουν. Υπήρχαν διάφορες προτεινόμενες ημέρες, και μία από αυτές ήταν και η 25η Δεκεμβρίου. Στις 25 Δεκεμβρίου οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τη Dies Natalis Solis Invicti, δηλαδή την Ημέρα της Γέννησης του Ανίκητου Ήλιου.

Είναι η εποχή που ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, που ναι μεν είχε νομιμοποιήσει και εν μέρει αποδεχθεί τον Χριστιανισμό, παρέμενε όμως ακόμη ιερέας της λατρείας του ηλίου, προσπαθεί να φέρει τους δύο κόσμους, Χριστιανισμό και Ρωμαϊκή κουλτούρα, πιο κοντά.

Διαβάστε επίσης:  3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στο Καστελλόριζο

Έτσι λοιπόν, είτε με την επιρροή του, είτε προς τιμή του, οι Χριστιανοί θέσπισαν την 25η Δεκεμβρίου.

Πρώτη ιστορική αναφορά σε Χριστούγεννα που να γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου είναι το έτος 336 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος πέθανε  το 337 μ.Χ. ένα χρόνο δηλαδή μετά τα πρώτα Χριστούγεννα! Οπότε η 25η Δεκεμβρίου δεν έχει καμία σχέση με τη γέννηση του Χριστού.