Γιατροί και ΜΚΟ αποχωρούν για λόγους ασφαλείας από την Ειδομένη

62
μωρό, γεννιέται, Ειδομένη,

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, όπου διαμένουν περίπου 13.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα προκειμένου να μεταβούν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. “Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη”, παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το “Mega”, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Πράξις”, που διένειμε φαγητό στους πρόσφυγες αποφάσισε να αποχωρήσει από την περιοχή, καθώς οι μετανάστες που διαδηλώνουν και κάνουν απεργία πείνας δεν επέτρεψαν στα μέλη της ΜΚΟ να μοιράσουν τις μερίδες φαγητού.

 
Για λόγους ασφαλείας, αποχωρούν από την Ειδομένη και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου, μετά από ένα επεισόδιο που έγινε έξω από τα γραφεία τους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προσφύγων.

Διαβάστε επίσης:  Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι

 
Την ίδια ώρα, περίπου 500 πρόσφυγες παραμένουν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και “οχυρώνονται” με κάδους απορριμμάτων και κάγκελα που τοποθετούν γύρω τους, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μείνουν στο σημείο έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.
Ορισμένοι μάλιστα, εμφανίζονται τόσο απελπισμένοι που προειδοποιούν ότι θα κάνουν κακό στον εαυτό τους, όπως οι δύο πρόσφυγες που επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν ρίχνοντας βενζίνη στα ρούχα τους και προσπαθώντας να ανάψουν φωτιά με αναπτήρα.

 

 

Ο ένας από τους δύο άνδρες μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Κιλκίς και ο δεύτερος στο “Παπανικολάου”. Ένας τρίτος πρόσφυγας λιποθύμησε, καθώς σύμφωνα με τη μαρτυρία γιατρού είχε τρεις μέρες να φάει και κοιμάται τη νύχτα πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές.