Γιγαντιαία συμφωνία Airbus-Κίνα, για προμήθεια 100 αεροσκαφών Α 320

111

Η Κίνα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 100 επιβατικών αεροπλάνων Α 320 Airbus, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας εταιρίας.

Πρόκειται για παραγγελία συνολικού ύψους 9,7 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε στην έναρξη της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, περιλαμβάνει εξάλλου την επιβεβαίωση για 30 παραγγελίες αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων A330.

Η Airbus ανταγωνίζεται την αμερικανική Boeing στην κινεζική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Boeing, η Κίνα θα χρειαστεί 6.330 επιβατικά αεροσκάφη, δηλαδή νέες παραγγελίες ύψους ενός τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η Air China Ltd και άλλες κινεζικές αεροπορικές εταιρίες επεκτείνουν τους στόλους, καθώς ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Κίνας και στο εξωτερικό αναμένεται να τριπλασιαστεί τις δύο προσεχείς δεκαετίες.

Η Airbus διαθέτει στην Τιανζίν της βόρειας Κίνας γραμμή συναρμολόγησης για τα αεροσκάφη Α320 που πωλούνται κυρίως σε κινεζικές αεροπορικές εταιρίες. Ο όμιλος ετοιμάζεται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις αυτές ένα κέντρο τελικής επεξεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη Α330.

Διαβάστε επίσης:  Η Βόρεια Κορέα απειλεί να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τον Τραμπ

Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus είχε υπογράψει συμβόλαιο για την πώληση 75 αεροσκαφών Α330 στη δημόσια εταιρία China Aviation Supplies (CAS) αντί ποσού σχεδόν 18 δισ. δολαρίων.

Εκτός από 45 σταθερές παραγγελίες, Airbus και CAS είχαν συνάψει τότε πρωτόκολλο συμφωνίας για 30 ακόμη Α 330, επιλογές που οριστικοποιήθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον όμιλο. Η αξία των 30 αυτών αεροσκαφών Α 330 φτάνει τα 6,9 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά της, η Boeing είχε επιτύχει τον Σεπτέμβριο ιστορική παραγγελία για 300 αεροσκάφη από κινεζικές εταιρίες έναντι ποσού των 38 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τις τιμές καταλόγου, επικυρώνοντας ένα ρεκόρ για τον αεροναυπηγικό τομέα.

Τον Σεπτέμβριο, η Boeing υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) για την κατασκευή κέντρου τελικής επεξεργασίας για τα επιβατικά της αεροσκάφη 737 στην Κίνα.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ως μια ώθηση για την Comac, η οποία προσπαθεί να κατασκευάσει το αεροσκάφος της C919, ένα αεροπλάνο στενής ατράκτου που θα ανταγωνιστεί το Β 737 και το Α 320.

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ