Γιούνκερ: “Παράνομο το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων”

91

Κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως στόχος της Ευρώπης είναι η ασφάλεια των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΠΓΔΜ (την οποία αναφέρει ως “Μακεδονία”) αλλά και η προστασία της συνθήκης Σένγκεν.

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά»,  δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη της Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών», επεσήμανε και επανέλαβε επίσης πως η λύση στο προσφυγικό θα έρθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.

Διαβάστε επίσης:  DW: Η ελάφρυνση του χρέους θα φέρει σκληρή εποπτεία

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν έπλεξε επίσης το εγκώμιο στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι «όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Χρειαζόμαστε τη Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.», κατέληξε ο Γιούνκερ.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!