Γιούνκερ: Παρεμβήκαμε υπερβολικά στις ζωές των ανθρώπων…

55
Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο

Το ενδεχόμενο ενός Brexit τρομάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαίνεται πως αναγκάζει….
τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει την αυτοκριτική του. Όχι μόνο το ενδεχόμενο να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. αλλά το γενικότερο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που γιγαντώνεται στην Ευρώπη και κλονίζει τα θεμέλιά της.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Βρετανό ευρωβουλευτή και ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ. Είπε πως η αυξανόμενη αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτέλεσμα εν μέρει της υπερβολικής παρέμβασης των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η οποία χρειάζεται να μετριαστεί.

Υπό το φόβο στο δημοψήφισμα του Ιουνίου οι Βρετανοί να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιούνκερ τόνισε πως το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

“Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής”, τόνισε ο Γιούνκερ. Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, είπε, η κάθε χώρα ατομικά “βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια”.

Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:  Στους Ιάπωνες πούλησε την ΣΕΚΑΠ ο Σαββίδης

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

“Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα”, είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών”.

Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ όμως είπε ότι ήταν αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των το μεταναστευτικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών, και έχει υποστηρίξει σθεναρά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

“Κάναμε λάθος που νομοθετήσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας (…), αλλά θα σφάλαμε επίσης και αν δεν δείχνανε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης”, συμπλήρωσε.