Σάββατο, 8 Μάι, 2021
29 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1945...Η Ναζιστική Γερμανία παραδίδεται. Ημέρα της Νίκης.

ΔΕΗ: Φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα;

Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να μειωθoύν τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, μείωση για την οποία πιέζει το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί η εισήγηση προς το Δ.Σ. της ΔΕΗ για το νέο σχήμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών με τους πιο ευνοϊκούς όρους.

Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως διαμορφώνεται μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου κ.λπ. αλλά και την υποχώρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρική αγορά θα έπρεπε να είχαν ήδη αποτυπωθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτό τάσσονται υπέρ της επεξεργασίας μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μείωση των οικιακών τιμολογίων, την οποία μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να συνδέεται μέσω ενός αλγορίθμου με τη διαμόρφωση της ΟΤΣ στη χονδρική αγορά και εκτιμούν ότι στο δεύτερο εξάμηνο η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει μία νέα πολιτική τιμολόγησης. Κατά τους αναλυτές, οι σημερινές συνθήκες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία μείωση, τουλάχιστον κατά 5% στα οικιακά τιμολόγια. Το θέμα έχει ήδη θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με επιστολή της στη ΔΕΗ.

Οφειλές
Η Επιχείρηση στην απαντητική της επιστολή επικαλέστηκε το τεράστιο ύψος των απλήρωτων λογαριασμών και αφετέρου τα αυξημένα δικαιώματα εκπομπής CO2 που καλείται να πληρώσει λόγω της χρήσης πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μονάδων ρεύματος ως τους κύριους λόγους διατήρησης των ισχύοντων τιμολογίων. Επιπλέον, σε αρκετά ορυχεία της ΔΕΗ η χαμηλή ποιότητα του λιγνίτη επιβαρύνει το κόστος παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά όμως, ακόμα και το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις προβλέψεις της ΔΕΗ του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ στη χονδρική αγορά οι τιμές του ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Οσο η πτώση στη χονδρική αγορά δεν περνά στα τιμολόγια λιανικής, τόσο περισσότερο αυξάνει το περιθώριο κέρδους των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν πάντως η ΔΕΗ προχωρήσει στη μείωση των τιμολογίων εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων, τα οποία πάντως σήμερα για αρκετές κατηγορίες καταναλωτών είναι ήδη χαμηλότερα από αυτά της κρατικής επιχείρησης. Η μόνη παραχώρηση που έχει κάνει ως σήμερα η ΔΕΗ στα οικιακά τιμολόγια είναι η επιστροφή του παγίου στους συνεπείς πελάτες, αυτούς δηλαδή που το 2015 δεν είχαν αφήσει ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.

Για αυτή ειδικά την παράμετρο, των απλήρωτων λογαριασμών, το υπουργείο εκτιμά ότι μία πιο επιθετική πολιτική, όπως η παγίωση των 36 ή και περισσότερων δόσεων και η κατάργηση της προκαταβολής, μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ΔΕΗ, βοηθώντας εμμέσως και στη πολιτική μείωσης των τιμολογίων.

Σήμερα ως γνωστόν, το σχέδιο διακανονισμού των οφειλών που εφαρμόζει η ΔΕΗ προβλέπει προκαταβολή του 10% της οφειλής και την αποπληρωμή του υπολοίπου έως 36 δόσεις. Τον αριθμό των δόσεων για κάθε πελάτη, τον αποφασίζει, εντός των κατευθυντήριων γραμμών που έχει δώσει η διοίκηση της εταιρίας, το κάθε, κατά τόπους γραφείο της επιχείρησης, κατόπιν εξέτασης του αιτήματος που υποβάλει ο οφειλέτης.

Αποπληρωμή
«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Καλύτερο να υπάρχουν περισσότερες δόσεις για όλους, χωρίς την προκαταβολή ώστε να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο απλές, «αυτοματοποιμένες» είναι οι διαδιακασίες και περισσότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εισπραξιμότητα. Αυτό άλλωστε έχει αποδείξει και η ρύθμιση με τις 100 δόσεις προς την εφορία.

Πάντως, η παρότρυνση του υπουργείου προς τη ΔΕΗ για αύξηση του αριθμού των δόσεων από τις 36 φαίνεται ότι συναντά (ακόμα τουλάχιστον) τη σθεναρή αντίσταση της διοίκησης. Η εισήγηση για τον νέο τρόπο διακανονισμού των οφειλών αναμένεται να έλθει πολύ σύντομα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ενδεχομένως και στην επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Τρίτη, αν και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει το Δ.Σ.

Από το σύνολο των «κόκκινων λογαριαμών», οι οποίοι κυμαίνονται κοντά στα 2,2 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι περίπου τα 1,9 δισ. ευρώ προέρχονται από τα νοικοκυριά και τους λοιπούς καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση. Ενα ευνοϊκό σύστημα αποπληρωμής θεωρείται ότι θα μπορούσε να αποδώσει στη ΔΕΗ περί τα 400 εκατ. ευρώ σε άμεση ρευστότητα.

Χαμηλή τάση
Οι οφειλέτες της ΔΕΗ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που είχε κάνει γνωστά ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια. Ο μεγάλος του όγκος βρίσκεται στη χαμηλή τάση και πρόκειται κυρίως για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δημοτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία αλλά και μεγάλες βιομηχανίες είναι οι καταναλωτές με τις μεγαλύτερες οφειλές. Μία πρώτη γεύση του νέου, πιο ευνοϊκού συστήματος εξόφλησης των ληξιπροθέσμων έδωσε η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για τους κόκκινους λογαριασμούς των αγροτών.
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε ότι οι αγρότες θα μπορούν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Επιχείρηση σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Από τους 206.317 δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου το 11,2% ή οι 23.207 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 100,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 86,7%του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 116,2 εκατ. ευρώ των δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών, τα χρέη στην Υψηλή Τάση, που αφορά στις μεγάλες, ενεργοβόρες βιομηχανίες υπολογίζονται σε 280 εκατ. ευρώ και στη Μέση Τάση (βιομηχανίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις) στα 210 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα φθάνουν στα 210 εκατ. ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τέλος Ιανουαρίου η καταβολή των αναδρομικών στους κληρονόμους

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Από τη Δευτέρα 24 έως και τις 31 Μαϊου, αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου. Αναλυτικότερα: Την Δευτέρα 24 Μαΐου θα καταβληθούν...
Σήμερα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

“Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού”: Μετά τις 20 Μαίου θα αρχίσει να “μοιράζει” χιλιάρικα σε...

Σε εφαρμογή τίθεται μετά τις 20 Μαίου από το υπουργείο Οικονομικών το νέο πρόγραμμα της “Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού” με τη δωρεάν χορήγηση (καθ'...

Φορολογικοί έλεγχοι στα ελληνικά νησιά – Απόβαση από εφοριακούς και τουρίστες

Την προσφιλή τους μέθοδο για τον εντοπισμό των φορο-παραβατών στα ελληνικά νησιά, η οποία έγκειται στο να υποδύονται τους “τουρίστες”-πελάτες σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες,...

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο – Η τρίτη από τις...

Νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές ετοιμάζει η Ελλάδα με 5ετές ομόλογο λήξης τον Φεβρουάριο του 2026. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει σήμερα Τετάρτη...

Ανχελ Γκουρία: “Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις”

Σημαντικές απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα της πανδημίας δίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), Ανχελ Γκουρία. Ο 71χρονος Μεξικανός, αρχιτέκτονας...
Επιστρεπτέα προκαταβολή Νο6

Αναδρομικά: Δείτε πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν τα αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά λόγω των...

ΥΠΟΙΚ: Ενίσχυση της ΕΑΒ με ανθρώπινο δυναμικό

Σε ένα πρόγραμμα προσλήψεων περίπου 700 νέων εργαζομένων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη των εν εξελίξει προγραμμάτων της και την ενίσχυση των...

Βρείτε μας

7,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εύβοια: Σε εξέλιξη οι έρευνες για το εργατικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Επιθεώρησης Εργασίας σε συνεργασία με τις αστυνομικές και...

Μητσοτάκης: Μείωση λογαριασμών ΔΕΗ για τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της ημέρας όλες οι ζημιές από την κακοκαιρία...

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας δημιουργεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Η κακοκαιρία "Μήδεια" έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη τη χώρα. Διακοπές...

Ασπρόπυργος: Αυτοψία επιθεωρητών περιβάλλοντος στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης

Διενέργεια περιβαλλοντικής αυτοψίας στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου οι...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή