«Δεν εγκατέλειπα το πλοίο, Το ίδιο το πλοίο είχε εγκαταλείψει την πορεία…»

147

Για τα όσα έγιναν το βράδυ του δημοψηφίσματος, το κλίμα στο Μαξίμου, το διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα και την απόφασή του να παραιτηθεί, γι’ αυτά και άλλα πολλά μιλά ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μία ακόμα συνέντευξή του, αυτή τη φορά στο περιοδικό Monthly. Ανάμεσα σ’ αυτά και η αποκάλυψη ότι υπήρχαν στελέχη της κυβέρνησης, εκείνο το βράδυ, που πίεζαν τον πρωθυπουργό να συνθηκολογήσει με τους δανειστές.

Όπως λέει, μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί  βρήκε μία ατμόσφαιρα τρόμου, εντελώς διαφορετική με αυτή που επικρατούσε στους δρόμους της Αθήνας.

Όπως περιγράφει: ««Έκανα μία δήλωση στο υπουργείο Οικονομικών και έπειτα πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσω τον Πρωθυπουργό και το υπόλοιπο επιτελείο του υπουργείου. Ήμουν συνεπαρμένος. Αυτό το ηχηρό απροσδόκητο όχι ήταν σαν μία αχτίδα φωτός. Μπήκα στο γραφείο, κουβαλώντας μαζί μου την απίστευτη ενέργεια του κόσμου έξω. Είχαν ξεπεράσει το φόβο. Ήταν σαν να πετούσα. Αλλά μόλις μπήκα στο Μέγαρο Μαξίμου όλη αυτή η αίσθηση απλά εξαφανίστηκε. Υπήρχε και εκεί ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, αλλά αρνητική. Ήταν σαν ο κόσμος να είχε ξεπεράσει την ηγεσία. Και η αίσθηση που πήρα ήταν εκείνη του τρόμου: Τι κάνουμε τώρα;»

Όταν τον ρωτούν για την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, λέει: ««Μπορούσα να καταλάβω ότι ήταν αποθαρρυμένος. Ήταν μία μεγάλη νίκη, αλλά δεν μπορούσε να τη χειριστεί. Ήξερε ότι το υπουργικό του συμβούλιο δεν μπορούσε να τη χειριστεί. Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχαν κάποιοι στην κυβέρνηση που τον πίεζαν. Ήδη, μέσα σε ώρες, είχε πιεστεί από σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης ουσιαστικά να μετατρέψουμε το ”Όχι” σε ”Ναι”, να παραδοθούμε».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν κατονομάζει αυτά το στελέχη, λέει όμως ότι ήταν κάποιοι που υπολόγιζαν στο δημοψήφισμα ως στρατηγική εξόδου, όχι ως στρατηγική μάχης. «Όταν το συνειδητοποίησα, του έθεσα μία ξεκάθαρη επιλογή: να χρησιμοποιήσει το 61,5% του ”Όχι” ως δύναμη ενεργοποίησης, ή να παραδοθεί. Του είπα, πριν απαντήσει ”Αν κάνεις το δεύτερο, θα φύγω. Θα παραιτηθώ αν επιλέξεις τη στρατηγική της παράδοσης. Δεν θα σε υπονομεύσω, αλλά θα φύγω μέσα στη νύχτα”» και υπογραμμίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποστήριζαν την έξοδο από την ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:  Η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ κρίνει το Σκοπιανό

«Πάντα πιστεύαμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, παρά τις αδυναμίες του θα ήταν μία ευκαιρία για την Ευρώπη να ενωθεί, ότι ίσως υπάρξει μια ευκαιρία να ανατρέψει τις αρχικές της προθέσεις και να μετατραπεί σε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να κινηθούν προς αριστερές προοδευτικές πολιτικές. Αυτή ήταν η ιδεολογία μας, πώς γαλουχηθήκαμε από πολύ νεαρή ηλικία»

«Ο Τσίπρας με κοίταξε και μου είπε ”Συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν μία συμφωνία σε εμένα και εσένα. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν”. Και μετά μου είπε την αλήθεια, ότι υπήρχαν άλλα μέλη της κυβέρνησης που τον πίεζαν προς την κατεύθυνση της συνθηκολόγησης. Ήταν σαφώς λυπημένος. Του απάντησα ”Κάνε το καλύτερο με την επιλογή σου, με την οποία διαφωνώ, αλλά δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω”. Οπότε πήγα στο σπίτι μου. Ήταν 4.30 το πρωί, ήμουν ταραγμένος. Όχι προσωπικά. Δεν έδινα δεκάρα για τη φυγή μου από το υπουργείο. Στην πραγματικότητα ήταν μεγάλη ανακούφιση. Έπρεπε να κάτσω και να γράψω από τις 4.30 έως τις 9 το πρωί την παραίτησή μου, γιατί ήθελα από τη μία να υποστηρίξω τον Αλέξη και να μην τον υπονομεύσω, αλλά από την άλλη να ξεκαθαρίσω γιατί φεύγω, ότι δεν εγκατέλειπα το πλοίο. Το ίδιο το πλοίο είχε εγκαταλείψει την πορεία».

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν χώρες του Eurogroup που είχαν εκπονήσει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε: «Δεν ήταν το Eurogroup ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». «Δεν ήταν κακή πίστη. Ήταν ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Το λέω σχέδιο Σόιμπλε. Σχεδίαζε την έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ, ως μέρος του σχεδιασμού του για την αναδόμηση της ευρωζώνης. Δεν πρόκειται για θεωρία. Και ο λόγος που το λέω είναι επειδή μου το είπε».