ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ: Τηρήστε το πρόγραμμα για να έρθει ανάπτυξη λέει ο Ντρομπρόβσκις

90
Ντομπρόφσκις, ελληνική κυβέρνηση, αυξήσεις φόρων,

Όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές – δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική. Ανέφερε ότι με τον Α. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

Επίσης, ο κ. Ντομπρόφσκις είπε ότι συζήτησε και το Προσφυγικό με τον πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκ. ευρώ.

Υποδεχόμενος τον κ. Ντρομπρόβσκις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας θα έχει συνολική εικόνα. «Έχετε κατανοήσει την κατάσταση στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Αφού έλαβε τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την κατάσταση, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «οι στιγμές είναι σημαντικές και αυτή τη φορά θα έχετε όλα τα δεδομένα».

Διαβάστε επίσης:  Bloomberg: Ο Τσίπρας μάχεται σε όλα τα μέτωπα

Ο Λετονός αξιωματούχος έφερε στην Αθήνα τις απαιτήσεις των πιστωτών, οι οποίοι ζητούν εκ βάθρων αλλαγές στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, περιορίζοντας ραγδαία τον αριθμό των δανειοληπτών που θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς.
Κυβερνητικές πηγές, την ίδια ώρα, συνδέουν τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας για το προσφυγικό με την απροθυμία των δανειστών να ανάψουν το πράσινο φως για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας στους Θεσμούς.

Κατά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «αρένα πλειστηριασμών» και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.