Δευτέρα ξεκινούν οι κατασχέσεις για χρέη προς τα Ταμεία

116
ερωτήσεις, απαντήσεις, ληξιπρόθεσμα χρέη,

Τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων προς τους οφειλέτες των Ταμείων, από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ, στη κατηγορία των μεγαλοοφειλετών  ανήκουν περισσότερα από 8.000 άτομα, τα οποία χρωστούν 6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Βάσει του σχεδιασμού θα μπορούν να αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα 4 περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.

Διαβάστε επίσης:  Φόροι έως και 150 ευρώ σε χιλιάδες φοιτητές

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που είχαν σταματήσει λόγω της επιβολής των capital controls.

Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Unicredit Bank,Attica Bank, και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.