Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
4.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Ιανουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1913.... Ο διάδοχος Κωνσταντίνος αναλαμβάνει αρχηγός του Στρατού της Ηπείρου, που επιχειρεί να καταλάβει τα Ιωάννινα.

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα Μεϊμαράκη – Η εκτίμηση για το νικητή του δεύτερου γύρου

Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ. η δημοσκόπηση της ΜRB για λογαριασμό της Realnews «επιχειρεί» να διερευνήσει το τοπίο.
Στο… κυρίαρχο ερώτημα «ποιον θα επιλέγατε για την ηγεσία της Ν.Δ.» ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έρχεται πρώτος, τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και σε εκείνους που σίγουρα και μάλλον σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις 22 Νοεμβρίου. Με μεγάλη απόσταση προηγείται ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. και στους ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είναι πρώτος με 47,5%, έναντι 19,9% του Απόστολου Τζιτζικώστα, 16,4% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 10,1% του Άδωνη Γεωργιάδη. (Για να αξιολογήσουμε πλήρως τα ευρήματα αυτής της κάρτας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το στατιστικό σφάλμα είναι +/-3).
Ωστόσο, η διαφορά με την οποία προηγείται ο Ευ. Μεϊμαράκης μειώνεται όταν τοποθετούνται πολίτες που έχουν ψηφίσει έστω και μια φορά τη Ν.Δ. Εκεί ο νυν πρόεδρος του κόμματος είναι πρώτος με 37,2% και ακολουθούν ο Απ. Τζιτζικώστας με 27,9%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 14,4% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 6,4%.

Στη μοναδική κατηγορία που ο Ευ. Μεϊμαράκης έρχεται δεύτερος σε όσους ψήφισαν κάποια στιγμή Ν.Δ., χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται οι ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου.
Η δημοσκόπηση διερευνά τη στάση των πολιτών σε πέντε ομάδες: στο σύνολο, στους ψηφοφόρους του κόμματος του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε όσους ψήφισαν σε προηγούμενες εκλογές τη Ν.Δ. (πλην Σεπτεμβρίου), σε όσους σίγουρα/μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν και σε όσους σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

Πάντως, στην «παράσταση νίκης», δηλαδή στην απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες για το ποιος πιστεύουν ότι θα κερδίσει, ο νυν πρόεδρος του κόμματος υπερέχει σε όλες τις ομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι πολίτες απαντούν για την πιθανότητα επιλογής προέδρου, καθώς ο Ευ. Μεϊμαράκης έρχεται πάλι πρώτος, εκτός από την κατηγορία των ψηφοφόρων που σε προηγούμενες εκλογές επέλεξαν τη Ν.Δ., όπου προηγείται ο Απ. Τζιτζικώστας.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των τεσσάρων υποψηφίων, την πιο θετική εικόνα έχουν οι πολίτες για τον Ευ. Μεϊμαράκη, τα ποσοστά του οποίου ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο όταν στο ερώτημα απαντούν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, ανάμεσα σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. τον περασμένο Σεπτέμβριο, θετική εικόνα για τον νυν πρόεδρο έχει το 74,4%, ενώ δεύτερος σε θετικές γνώμες έρχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης με 58,8%. Η ίδια σειρά στις θετικές γνώμες παρατηρείται και ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Απ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές κρίσεις με εξαίρεση την κατηγορία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης «προηγείται».

Η δεύτερη Κυριακή

Η MRB διερεύνησε και τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει δεύτερη Κυριακή, δηλαδή αν στις 22 Νοεμβρίου δεν εκλεγεί πρόεδρος.
Τα, θεωρητικώς, πιθανά ζευγάρια που θα μονομαχούσαν είναι έξι. Ο Ευ. Μεϊμαράκης δείχνει να κερδίζει και τους τρεις αντιπάλους του, ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας θα επικρατούσε των Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη. Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης κερδίζει στο «δίπολο» με τον Αδ. Γεωργιάδη.

Δυσαρέσκεια

Εύρημα που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η στάση των πολιτών απέναντι στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Εμφανίζονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, ιδίως δε πολίτες που έχουν κατά το παρελθόν ψηφίσει Ν.Δ., αλλά και εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν.
Η στάση του Κώστα Καραμανλή αξιολογείται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. με θετικό πρόσημο, με εξαίρεση εκείνους που κατά καιρούς ψήφισαν το κόμμα.
Ο προβληματισμός για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ. αναδεικνύεται και από την αξιολόγηση των κομματικών διαδικασιών, καθώς σε ποσοστό 38,4% οι πολίτες τις κρίνουν αρνητικά, έναντι 17,6% που «βάζουν» καλό βαθμό!
Πηγή: enikos.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου (βίντεο)

Τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός δημοσίευσε και το σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο...

Ξεκίνησαν οι κοινές ασκήσεις των αερομεταφερόμενων ταξιαρχιών Ελλάδας-ΗΠΑ (βίντεο-φωτό)

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τις πρώτες ασκήσεις με πρωταγωνιστές τους «ελικοπτεράδες» και τις αερομεταφερόμενες ταξιαρχίες. Πέρυσι ήταν η 3rd CAB (Combat Aviation Brigade/Ταξιαρχία...
Μητσοτάκης: Η Μπεκατώρου έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής

Μητσοτάκης: Η Μπεκατώρου έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής

Με ανάρτηση του στο Facebook ο πρωθυπουργός δηλώνει τη συμπαράσταση του στην ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου για τις αποκαλύψεις περί της σεξουαλικής βίας που υπέστη. Αναλυτικά...

Rafale και «οχιές» γίνονται ο τρόμος των Τούρκων στο Αιγαίο

Η ευρεία έγκριση από την Βουλή της Συμφωνίας με τη Γαλλία για την προμήθεια 18 μαχητικών Rafale συνέπεσε με ακόμη μία ευχάριστη είδηση αυτό...
Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Κουτσούμπας: Τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά

Την άποψη ότι «τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά», εξέφρασε στην ομιλία του, ο...
«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο πρωθυπουργός, εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο επιρρεπής στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της δεξιάς». Αφού παρατήρησε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκπέμπει στη συχνότητα της υπευθυνότητας, της τεκμηριωμένης άποψης και των προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν επενδύουμε στην καταστροφή και τα ερείπια», η κ.Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει αυτοκριτική για να μην επαναληφθούν – όπως είπε – τα ίδια λάθη. « Μη συνεχίσετε στη λογική του δεν φταίω εγώ, αλλά φταίνε οι άλλοι», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό. Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία», χαρακτήρισε κίνδυνο ένα lockdown ακορντεόν και τάχθηκε υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά . Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού που λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας. «Εμβόλια υπάρχουν και ο εμβολιασμός θα μπορούσε να δώσει οξυγόνο στην κοινωνία», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Γεννηματά για πανδημία: Τα οριζόντια μέτρα “πνίγουν” την οικονομία και την κοινωνία

«Ανοργανωσιά και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», καταλόγισε στην κυβέρνηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «κάθε μέρα που περνά ο...
Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Τσίπρας για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την κοινωνία

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε ανεύθυνο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής,...

Βρείτε μας

7,712ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Ζήτησε έμπρακτη αλλαγή πολιτικής από την Τουρκία

Έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ελληνογερμανικό...

Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Συνεδριάζει στις 10:30 π.μ., υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας...

Καμμένος: Τι είπε για τα Ίμια, το πρόβλημα υγείας και την πολιτική

Για όλους και για όλα, από το πρόβλημα υγείας που έφερε τη μεγάλη απώλεια...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Το δωδεκάχρονο, η πολιτική και το μέλλον!

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Η εξομολόγηση και το …γλίστρημα! Ένα δωδεκάχρονο παιδάκι βλέποντας τις ειδήσεις ρωτάει τον μπαμπά...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή