Διαπραγματεύσεων συνέχεια με ανοιχτά τα ζητήματα «αγκάθια»

130

Συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους δανειστών χωρίς να υπάρχει πρόοδος στα ζητήματα «αγκάθια». Η Κομισιόν αναμένεται να παραδώσει το Σάββατο στην κυβέρνηση προσχέδιο Μνημονίου ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση επί συγκεκριμένου κειμένου. Διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν στα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων και του νέου φορέα που θα τις αναλάβει, στην οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, από χθες ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης αντοχών του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησής τους.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στην Καθημερινή, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και, στο πλαίσιο αυτό, «δεν αποκλείεται να χρειαστεί δάνειο-γέφυρα».

Εν τω μεταξύ, σημαντικές συναντήσεις θα έχει σήμερα στην Αίγυπτο ο πρωθυπουργός, με τους ηγέτες της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Αιγύπτου ΑμπντελΦατάχ Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Νέες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ εξετάζει η κυβέρνηση, εντάσσοντας τις επικουρικές συντάξεις στις κύριες. Παράλληλα εξετάζεται η χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στη χθεσινή συνάντηση σε εκπροσώπους του ΠΑΜΕ πως βλέπει μια βασική σύνταξη που δεν μπορεί να είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας των 432 ευρώ τον μήνα και στην οποία θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, αποκλειστικά από τις εισφορές του ασφαλισμένου κατά τον εργασιακό του βίο.

Διαβάστε επίσης:  "Φωτιά" στη τιμή της βενζίνης

Η κυβέρνηση είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη στη Ναυτεμπορική. Όπως είπε «αν παραστεί ανάγκη θα προσφύγουμε σε εκλογές. Εκτιμώ πως θα τις κερδίσουμε και με αυτοδυναμία». Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει στις εκλογές ως έχει και όχι ως άλλο κόμμα, ενώ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, εκτίμησε πως μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

“Η χώρα χρειάζεται αλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν εντός της νομισματικής ένωσης γιατί είναι ένας πολύ σκληρός μηχανισμός”, τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 και το Σταμάτη Ζαχαρό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως φτάσαμε στο σημείο να γίνουμε μνημονιακοί και να το ονομάζουμε προοδευτική πολιτική. “Δεν είμαστε κατά της κυβέρνησης αλλά δεν θέλουμε να αποκλίνουμε από το προεκλογικό πρόγραμμα”, επεσήμανε ενώ πρόσθεσε πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές χρειάζεται μια κυβέρνησης αντιμνημονιακή.