Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις για “οδηγίες” από Μαξίμου

113
συμφωνία, εξωδικαστικού, συμβιβασμού,

Διακοπή αποφασίστηκε στις διαπραγματεύσεις οικονομικού επιτελείου – θεσμών για να υπάρξει πολιτική εντολή από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος νέος γύρος σήμερα και συμφωνία με το βλέμμα στις αγορές που ανοίγουν την Δευτέρα και στην “ομαλή” ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι διαπραγματεύσεις των κκ Ευκ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών που ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι διεκόπησαν στις 7 μ.μ. και η επανεκκίνηση υπολογίζεται σε περίπου δυο ώρες.

Αρμόδια στελέχη επιβεβαίωσαν ότι βασικό πρόβλημα είναι η πώληση δανείων σε fund. Επιθυμούν ωστόσο συμφωνία σήμερα.

Δεν αποκλείουν επίσης τηλεφωνικές επαφές κορυφής με ομολόγους του υπουργού Οικονομικών, της πολιτικής ηγεσίας των θεσμών ή και σε επίπεδο πρωθυπουργού.

Για πρόοδο έκαναν λόγο πηγές εντός και εκτός Ελλάδας με επίσημη πλέον αναφορά του προέδρου του Eurogroup.

Αλλά ελληνικές πηγές κάνουν λόγο και για κλοιό πιέσεων των θεσμών στα ανοικτά θέματα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων παραδεχόμενες αίτημα των δανειστών περί πωλήσεων πακέτων σε fund.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται η προσπάθεια για συμφωνία σήμερα. Αλλά πλέον είναι σαφές ότι το EWG που θα κληθεί να εγκρίνει την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:  Έρχονται μέτρα-«ανάσα» σε φορολογία και Ασφαλιστικό

Τα μέτωπα

Υψηλόβαθμα στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις έκαναν λόγο για ισχυρές πιέσεις των θεσμών στα ανοικτά μέτωπα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων.

Πλειστηριασμοί

Μεγάλο αγκάθι είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Πεδίο στο οποίο απαιτείται νομοθέτηση άμεσα. Χθες διαπραγματευτικά στελέχη ανέφεραν ότι Ελλάδα διαπραγματεύεται πρόταση για 58-60% κάλυψη πρώτης κατοικίας, που συνοδεύεται από εισοδηματικό κριτήριο πάνω από 30.000 ευρώ.

Επισήμαναν ότι γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και της δικαστικής διαδικασίας.

Κόκκινα δάνεια και πίεση για πώληση σε fund

Συζητούνται τα κόκκινα δάνεια με στόχο σε αυτή την περίπτωση να υπάρξει συμφωνία αναφορικά με την στρατηγική και τους φορείς διαχείρισής τους.

Οι θεσμοί έθεσαν -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επί τάπητος ζήτημα distress funds αλλά η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχεται.

Ζητούν μάλιστα να μεταβιβαστούν σε funds τα κόκκινα δάνεια και των φυσικών προσώπων.

Πάντως κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια.