ΔΝΤ: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην Αθήνα

80
Η Ελλάδα, η Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ: 8 κρίσιμες απαντήσεις για την επόμενη μέρα

Από την πρόοδο που θα σημειώσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα θα εξαρτηθεί ο χρόνος επιστροφής της επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στην ελληνική πρωτεύουσα για να δεύτερο γύρο των συζητήσεων.

Παράλληλα το Ταμείο τοποθετείται και για το θέμα των τραπεζών τονίζοντας ότι ναι μεν τα θεμελιώδη δεδομένα έχουν ενισχυθεί μέσω των πρόσφατων ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά είναι σημαντικό να βελτιωθούν ακόμα περαιτέρω με την εφαρμογή των απαραίτητων χρηματοοικονομικών πολιτικών μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις είπε ότι είχαμε ένα πρώτο γύρο παραγωγικών συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές και πρόσθεσε ότι οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται και ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί σε τεχνικό επίπεδο θα αποφασιστεί η επιστροφή εν ευθέτω τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν το Ταμείο έχει κάποια ανησυχία ή κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους λίγους μόλις μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Ράις είπε:

Διαβάστε επίσης:  Στα ύψη η βενζίνη: Σε Βουλγαρία και Τουρκία γεμίζουν τα ρεζερβουάρ οι Έλληνες οδηγοί

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παρατηρούμε ότι η αυξανόμενη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές μαζί με την εσωτερική αβεβαιότητα στην Ελλάδα,. Έχουν προκαλέσει μία αστάθεια (volatility) στις χρηματιστηριακές μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θεμελιώδη δεδομένα (fundamentals) των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν πρόσφατα μέσω της κεφαλαιοποίησης. Είναι σημαντικά γι’ αυτά τα fundamentals να βελτιωθούν περαιτέρω με την εφαρμογή των απαραίτητων χρηματοοικονομικών πολιτικών για την αποφασιστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό θα είναι το κλειδί στην αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού τομέα ώστε αυτός να μπορέσει να στηρίξει την οικονομία».

Αναφορικά με τη δήλωση της, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Ράις είπε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στο Πρόγραμμα και στις Ελληνικές Αρχές. Αυτό το οποίο έκανε η κ. Λαγκάρντ ήταν να στείλει ένα ισορροπημένο μήνυμα. Το Πρόγραμμα πρέπει να στέκεται σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις από τη μία πλευρά και χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους από την άλλη.