Δωρεάν ξεναγήσεις στα Μουσεία του κόσμου

159

Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία, του Γαλλικού Ινστιτούτου, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του, να ξεναγηθούν δωρεάν στα καλύτερα και πιο διάσημα μουσεία όλου του κόσμου, μέσω προβολών σε απευθείας μετάδοση.

Η πρώτη  ξενάγηση αφορά στη νέα έκθεση του Μουσείου του Λουξεμβούργου, που θα πραγματοποιηθεί σε ζωντανή προβολή απευθείας από το Μουσείο του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, με δωρεάν είσοδο, τη Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Όσοι βρεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο τη βραδιά της Τρίτης, θα ανακαλύψουν τα έργα του ζωγράφου Jean-Honoré Fragonard, όπως παρουσιάζονται από μια ξεναγό που θα τους οδηγήσει να εξερευνήσουν για μια ώρα τα σημαντικότερα θέματα και τα πιο όμορφα έργα της έκθεσης.
Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά (περιορισμένος αριθμός δεκτών μετάφρασης)

Πληροφορίες σχετικά με την έκθεση:

Η ερωτική έμπνευση διαπερνά το έργο του Jean-Honoré Fragonard (1732 – 1806). Αισθησιακή, ακόλαστη, πονηρή ή ανοιχτή σε μία νέα ερωτική ηθική, συνεχίζει να σκηνοθετεί την συνεύρεση των σωμάτων και τη ένωση των ψυχών. Η διαρκής αυτή εξερεύνηση του αισθησιασμού και του συναισθήματος ανθίζει στη συνέχεια μέσω αντιθέσεων, το έργο «Divin Frago» παρουσιάζεται με τόση λεπτότητα στα «μυστικά» έργα, σκηνές εσοχής στο δηλωμένο αισθησιασμό, όπως στον εορτασμό μιας ειλικρινούς και ηθικής αγάπη. Συγκεντρώνοντας έργα ζωγραφικής, σχέδια και εικονογραφημένα βιβλία, μερικές φορές με σκληρό ερωτικό περιεχόμενο, η έκθεση του Μουσείου του Λουξεμβούργου παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Fragonard μέσα από ένα αισθησιακό πρίσμα, επανατοποθετώντας το στο σταυροδρόμι των αισθητικών και ηθικών ανησυχιών του Διαφωτισμού.

Διαβάστε επίσης:  Dépôt Αrt gallery: "Σε πραγματικό χρόνο"

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Σεπτέμβρη 2015 έως τις 24 Ιανουαρίου του 2016 στο Μουσείο του Λουξεμβούργου στο Παρίσι.

Εικόνα: © Μουσείο του Λούβρου, dist. Rmn – Grand Palais / Angèle Dequier
Jean-Honoré Fragonard, Η κλειδαριά, λάδι σε καμβά. Χρονολογία: 1777 – 1778. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου, τμήμα ζωγραφικής, RF 1974-2, R.F. 1974-2