Δύσκολα τα πράγματα: Τηλεφώνημα Αλέξη στον Γιούνκερ, και ενδεχομένως με Μέρκελ-Ολάντ

116
Γιούνκερ, Ελλάδα, σωστό δρόμο,

Πρωτοβουλίες σε υψηλό επίπεδο αναλαμβάνει ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να δοθεί λύση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Την Κυριακή θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και, αν απαιτηθεί, θα έχει ανάλογες επαφές με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά θέματα, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» με έμφαση στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, θα συνεδριάσει το Euroworking Group μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να προετοιμάσει το Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:  Μαξίμου: Καλωσορίζουμε την αποδοχή της ΠΓΔΜ για λύση erga omnes

Κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν από τις Βρυξέλλες ότι ελπίζουν σε επίτευξη συμφωνίας εντός του Σαββατοκύριακου, αν και θεωρούν πλέον πολύ μικρή την πιθανότητα να υπάρξει τη Δευτέρα στο Eurogroup απόφαση που να δίνει το «πράσινο φως» για να εκταμιευτούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε την πρόοδο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου για τα δημοσιονομικά Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, και πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και μέρα με τη μέρα επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πρόοδος».