Δ. Αβραμόπουλος: Να εφαρμοστεί  άμεσα η απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

92
Αβραμόπουλος, πρόσφυγες,

Την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την είσοδό του στο συμβούλιο των Ευρωπαίων επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

«Υπήρξε ενισχυμένη πλειοψηφία που μας επιτρέπει να επιβάλουμε αυτά που αποφασίσαμε σε όλες τις χώρες», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες απέδειξαν ότι όταν μιλούν για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, το εννοούν πραγματικά.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι πρέπει να μπουν όροι για το ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται πράγματι διεθνούς προστασίας (πολιτικοί πρόσφυγες) και ποιοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να έρθουν στην Ευρώπη ακολουθώντας παράνομες διαδρομές και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους.

«Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που δεν είχε στο παρελθόν», ανέφερε ο επίτροπος, σημειώνοντας ότι τώρα υπάρχει η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση η οποία ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται.

Διαβάστε επίσης:  Η παγίδα του Ζάεφ στην Ελλάδα: “Μακεδονία του Ίλιντεν”

Ο επίτροπος εκτίμησε ότι η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη και εξήγησε ότι για αυτό θα συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να έχει επαφές με τους υπουργούς και τις κυβερνήσεις, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να εξηγούμε και βεβαίως να έχουμε ανοιχτούς διαδρόμους επικοινωνίας και συνεννόησης με όλους αυτούς που διαμορφώνουν τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης», συνέχισε.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορά της και παράλληλα να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτή τη δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, η οποία, όπως εκτίμησε, θα κρατήσει αρκετά χρόνια ακόμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ