Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
19.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1938.... Ο Όρσον Ουέλς σκορπά τον πανικό μεταδίδοντας ραδιοφωνικά με μοναδικό ρεαλισμό την εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας, πείθοντας τους αμερικανούς ότι, η Γη δέχεται...

Δ. Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το προσφυγικό

Εντείνει τις προσπάθειές της, σε όλα τα μέτωπα, η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν μήνα, ξεκαθάρισε όμως πως δεν έχει υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη Σύνοδο των υπουργών συζητήθηκε, εκτός από την παρούσα κατάσταση, και η εφαρμογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν, με τον κ. Αβραμόπουλο να χαιρετίζει το γεγονός πως τα κράτη-μέλη καταβάλλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα του πως θα εφαρμοστούν γρήγορα.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης των 17 σημείων, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως είναι οι εβδομαδιαίες διασκέψεις μέσω video αλλά και η λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης για τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη 400 αστυνομικών στη Σλοβενία ενώ όπως είπε τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί για τη διάθεση συνολικά 250 αξιωματικών από τα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αυξηθούν οι ικανότητες υποδοχής και να φθάσουν τις 100.000 θέσεις, σε χώρες κατά μήκος της διαδρομής, ενώ όπως είπε με την Ολοκληρωμένη Πολιτική Αντιμετώπισης Κρίσεων (Integrated Political Crisis Response) διασφαλίζεται ότι όλοι μοιράζονται τις πληροφορίες σε τακτική βάση.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν μετεγκατασταθεί 147 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οπως επισήμανε, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. «Είναι καιρός να αρχίσουμε να αποδίδουμε σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση από τις δεκάδες στις εκατοντάδες, αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό το σχήμα μετεγκατάστασης θα λειτουργήσει σωστά. Τα υπόλοιπα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, η Επιτροπή θα τοποθετήσει αξιωματούχους για την στήριξη της Ελλάδας και την Ιταλίας τις προσεχείς ημέρες» τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το πλαίσο της ΕΕ για το άσυλο και την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, καθώς χωρίς καταγραφή δεν μπορεί να υπάρξει μετεγκατάσταση.

Όπως υπογράμμισε, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και γι αυτό θα υπάρξει ενίσχυση του ρόλου της Frontex. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως έως το τέλος του έτους θα υποβληθεί μια πρόταση για τα Ευρωπαϊκά Σύνορα και την Ακτογραμμή.

«Η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και διέλευσης είναι απαραίτητη.

H εν εξελίξει αξιολόγηση του συστήματος του Δουβλίνου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης, θα κρίνουν την αναθεώρηση Δουβλίνου την ερχόμενη άνοιξη.

Η Επιτροπή, επίσης, προσβλέπει σε περαιτέρω συζητήσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την πρόταση για την λίστα των ασφαλών κρατών (safe countries of origin). Οι εξελίξεις που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει λύση στην κρίση από μόνη της» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκη: Ανακοινώνει νέα μέτρα για ένα μήνα

Μητσοτάκη: Ανακοινώνει νέα μέτρα για ένα μήνα

Νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοινώνει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά...

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό – Η ατζέντα των θεμάτων

Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 11:00 μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα...
Πέθανε ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Πέτρος Κουναλάκης

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του Συνασπισμού Πέτρος Κουναλάκης

Ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Ο Πέτρος Κουναλάκης υπήρξε...
Μητσοτάκης από υποβρύχιο «Κατσώνης»: Είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μητσοτάκης από υποβρύχιο «Κατσώνης»: Είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες για τα κυριαρχικά μας...

"Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης, όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό...

Μήνυμα στην Τουρκία από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Ημερήσια Διαταγή για την 28η Οκτωβρίου(βίντεο)

"Οι σύγχρονοι επιβουλείς ας μην κάνουν το ίδιο λάθος… ας μην αποδειχθούν το ίδιο υπερφίαλοι… ας διαβάσουν καλά τις...
Δένδιας: Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Δένδιας: Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με την εμβάθυνση και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ...
Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Νέα μηνύματα της Αθήνας προς την Τουρκία, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
937ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αβραμόπουλος για Novartis: «Να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι»

Με την κατάθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος προσήλθε στον...

Υπόθεση Novartis: Οι εισαγγελείς καλούν Σαμαρά, Αβραμόπουλο και Βενιζέλο να συνδράμουν την έρευνα για τη σκευωρία

Οι εισαγγελείς καλούν Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο για να...

Δ.Αβραμόπουλος: «Χρειάζονται νόμιμες οδοί για να φτάνει στην Ευρώπη όποιος δικαιούται άσυλο με ασφαλή τρόπο»

Στην «ανάγκη να τροποποιηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου» για το προσφυγικό εστιάζει,...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή