Εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες που κατευθύνονται προς Σερβία 

138

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ επέτρεψε σταδιακά-από το απόγευμα και μέχρι πριν από λίγο- την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε 300-400 πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Ελλάδα, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης.

Αυτοί που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή ήταν κυρίως ασθενείς, έγκυες, και γονείς που κρατούσαν στα χέρια τα μικρά παιδιά τους. Με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι αλλά περιχαρείς, κατευθύνθηκαν πεζή στον σιδηροδρομικό σταθμό της παραμεθόριας πόλης Γευγελή, όπου έβγαλαν εισιτήρια και επιβιβάστηκαν σε δύο τρένα, με προορισμό τα σύνορα με τη Σερβία.

Ωστόσο η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη παραμένει δραματική καθώς πάνω από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένοι και διαμαρτύρονται έντονα προς τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ ώστε να τους επιτρέψουν να περάσουν τα σύνορα.Κάποιοι από αυτούς κατορθώνουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.

Όπως ανέφεραν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της νύχτας δεν θα επιτρέψουν σε άλλους πρόσφυγες να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.Έτσι αυτοί θα κοιμηθούν στην ύπαιθρο κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Κατά πάσα πιθανότητα, η διέλευση θα συνεχιστεί από τις 5:00 το πρωί και θα γίνεται σταδιακά, με αρχικό προγραμματισμό την είσοδο στο έδαφος της ΠΓΔΜ 300 ατόμων ανά διώρο.

Διαβάστε επίσης:  Άγρια επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη από δεκάδες άτομα (Βίντεο)

Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας έχουν καταφθάσει και πολυάριθμες ξένες δημοσιογραφικές ομάδες και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι σχολιάζουν ότι είναι αδύνατο να συγκρατηθεί, για πολύ ακόμη, το πλήθος αυτό των προσφύγων που βρίσκεται στην περιοχή από χθες το πρωί. Κάποιοι από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες είχαν λιποθυμήσει από την κούραση και την ζέστη που επικρατούσε όλη την ημέρα.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής διάφοροι πλανόδιοι μικροπωλητές αισχροκερδούν εις βάρος των προσφύγων. Οι επιτήδειοι αυτοί πωλούν τέσσερα ευρώ το πακέτο ξένης μάρκας τσιγάρων (έναντι δύο που κοστίζει στο περίπτερο), δύο ευρώ πωλούν το λίτρο εμφιαλωμένου νερού και πέντε ευρώ μία σοκολάτα!

Πηγή: ΑΜΠΕ