Εγκρίθηκε η συμφωνία, απομένει το τελικό «ναι» του Νταβούτογλου – Σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου

95
Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την συμφωνία με την Τουρκία, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα.

«H συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε» έγραψε χαρακτηριστικά.

Μετά το πρώτο «ναι» των 28 στο σχέδιο που πρότεινε, μετά τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιστρέφει στο κτίριο της Συνόδου Κορυφής για συνάντηση με τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση

Η συμφωνία για επανεισδοχή στην Τουρκία μεταναστών που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τί θα γίνει με όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και πότε θα ξεκινήσει η επανεγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η διαδικασία της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία θα γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου.

Ανάμεσα στα όσα συμφώνησαν ο Τουσκ με τον Νταβούτογλου είναι και το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το οποίο αφορά στον προϋπολογισμό και δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο.

Κάθε μετανάστες που περνά παράνομα στην Ελλάδα από την Κυριακή και μετά θα επιστρέδει στην Τουρκία επιβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Στο τελευταίο προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ: Πέθανε η εμβληματική δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ - Τι δήλωσε ο Τραμπ

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

Στη συνάντηση υπήρξε εμπλοκή, καθώς οι 4 δεν μπόρεσαν να βρουν άκρη σε κρίσιμα θέματα, γι” αυτό και καθυστέρησε κατά μία ώρα η επανάληψη της συνόδου των «28″.

Στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήταν να υποβάλει προς έγκριση στους 28 ηγέτες της ΕΕ ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα», πρόσθεσε νωρίτερα πηγή από τις Βρυξέλλες.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των Τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού Davutoglu, Osman Sert, ανέφερε πως «αναμένουμε να ανοίξουν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι νομικό μας δικαίωμα, είναι μια σημαντική προϋπόθεση». Ο Sert μίλησε ενώ ο Davutoglu συναντούσε τους αξιωματούχους της ΕΕ για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για τους πρόσφυγες που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Ο ανταποκριτής της Bild, Dirk Hoeren παρουσιάζει κάποια στοιχεία της συμφωνίας. Μεταξύ αυτών και η οικονομική βοήθεια για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, που θα φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.