ΕΕ: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την προσφυγική κρίση – Δίκαιη κατανομή προσφύγων ζητούν Ομπάμα – Μέρκελ

148
Κροατία, αλλάζει νόμους, στρατό σύνορα,

Την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία -και όχι με ομοφωνία- από τους Υπουργούς  Εσωτερικών της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, καλείται να κυρώσει σήμερα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. μέσα σε κλίμα βεβαρημένο από τη δυσφορία που  προκάλεσε σε τέσσερις  χώρες η «παράκαμψή» τους.

Στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου  Κορυφής θα βρεθούν ευρύτερα ζητήματα από το σχήμα των 120.000 που αφορούν το προσφυγικό, όπως τα ερωτήματα για το σύστημα ασύλου, την σταθεροποίηση των χωρών προέλευσης, το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης για τους προσφυγικούς καταυλισμούς σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Δίκαιη κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ζητούν Ομπάμα – Μέρκελ

Στην ανάγκη να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση βάσει της οποίας όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα δεχθούν μία δίκαια κατανομή των προσφύγων συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια  τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Κατά τη Γερμανίδα καγκελάριο η πόλεμος στη Συρία που ευθύνεται για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, μπορεί να λυθεί μόνο με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Όπως είπε, η βοήθεια από τις ΗΠΑ μπορεί να συμπεριλάβει την υποδοχή περισσότερων προσφύγων από τη Συρία, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, καθώς και προσφορά δουλειάς για να απαλειφθούν οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Διαβάστε επίσης:  Ρωσία προς Τουρκία: «Θα σας διαλύσουν Έλληνες και Αιγύπτιοι»

Τι αποφάσισε η διάσκεψη των 28 Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

Με το σχέδιο Γιούνκερ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής,  δεν συμφωνούσαν η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Η Σλοβακία δεν κρύβει την οργή της και  προαναγγέλλει πως προτιμά να μπει σε τροχιά σύγκρουσης παρά να «σεβαστεί αυτήν την επιβολή».

Η Ουγγαρία δε θα θεωρηθεί τελικά χώρα εισόδου, όπως είχε αρχικά προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αποτέλεσμα να μην ισχύσει η μετεγκατάσταση από το συγκεκριμένο κράτος μέλος. Αντίθετα, ορίστηκε πως και η Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί έναν αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Πολωνία, τελικά είπε το «ναι»  ενώ η Φινλανδία απείχε από την ψηφοφορία και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση «σε εθελοντική βάση».

Η Κομισιόν εμφανίζεται αισιόδοξη ότι «Όλα τα κράτη μέλη θα σεβαστούν την απόφαση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ» και όπως εξήγησε ο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς « τα κράτη μέλη που διαφοροποίησαν τη θέση τους, δέχτηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση, παρά τις ενστάσεις τους για τις προτάσεις της Επιτροπής».