Εκατομμύρια συντάξεις στον «αέρα»

103
Ποιους αφορά το νέο

Την επανεξέταση των αποδοχών των 2,6 εκατομμυρίων ήδη συνταξιούχων και την καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όλους με νέο ποσοστό αναπλήρωσης που θα προσδιοριστεί προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Όπως αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη μείωση απονεμηθεισών συντάξεων, εφόσον δεν παραβιάζεται η αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 από τα 2,2 δισ. που έχει συνολικά δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές ότι θα εξοικονομήσει, κατά τη διετία 2015-2016.
Το Πόρισμα θα αποτελέσει βάση διαλόγου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το νέο ασφαλιστικό μοντέλο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης και ενός Επικουρικής, με προοπτική την ενοποίηση των δύο συντάξεων.

Διαβάστε επίσης:  Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο για την τέταρτη αξιολόγηση

Επίσης, προτείνει την καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης, για την οποία θα προσδιοριστεί αν θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και αναλογικής σύνταξης, με βάση τις εισφορές που καταβάλλει κάθε ασφαλισμένος για τη δημιουργία “ατομικού κουμπαρά”. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε κατά της καθιέρωσης κριτηρίων.

Ακόμα προτείνεται ο διαχωρισμός των προνοιακού χαρακτήρα επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση, ώστε να μην επιβαρύνονται τα Ταμεία. Μεταξύ αυτών, το ΕΚΑΣ, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα αναπηρικά επιδόματα.
Σε αυτό το κλίμα, ανοικτή συνέντευξη Τύπου στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας, με θέμα το πόρισμα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό και τις εξελίξεις γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση θα δώσει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί.