ΕΚΤ: Υπό προϋποθέσεις stress tests και σε μη συστημικές τράπεζες

128

Aνοιχτό αφήνει ο Μάριο Ντράγκι το ενδεχόμενο διεξαγωγής συμπληρωματικών stress-tests σε μη-συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης υπό προϋποθέσεις, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του προς τον πρόεδρο  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει, μεταξύ άλλων, αν η ΕΚΤ «κρίνει σκόπιμο να διενεργηθούν, σε συνεργασία με τις Εθνικές Αρχές, stress-tests στις μη-συστημικές τράπεζες εκείνων των κρατών-μελών που παρουσιάζουν υπερβολικές δυνητικές υποχρεώσεις έναντι του χρηματοπιστωτικού τομέα.»

Στη περίπτωση της Ελλάδας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Τράπεζα Αττικής που έχει λάβει κρατική βοήθεια και δεν είναι συστημική τράπεζα.

Ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι «το ενδεχόμενο διεξαγωγής συμπληρωματικής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) σε λιγότερο σημαντικά ιδρύματα θα εξεταστεί μόνο μετά την ενδεδειγμένη ανάλυση του βαθμού στον οποίο η εξάρτηση των εν λόγω ιδρυμάτων από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εξάρτηση των τραπεζών που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2014.»

Διαβάστε επίσης:  Καταφθάνουν οι ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες